INICIJATIVU PREUZIMA SDA: Raspala se skupštinska većina u ZDK, prekinuti pregovori o izvršnoj vlasti

Pokušaj da aktuelna skupštinska većina koju je, nakon istupanja Saveza za bolju budućnost, postigne dogovor o formiranju izvršne vlasti u ZDK nije uspio.

Epilog je to jutrošnjeg sastanka predstavnika šest političkih stranaka koje su proteklih dana pokušavale postići dogovor o raspodjeli resora ali i potvrđivanju mandatara Vlade ZDK.

Iz koalicije koja je nakon istupanja SBB ima 18 mandata u Skupštini ZDK danas je istupio i zastupnik Stranke za BiH, pa je aktuelna većina ostala bez glasa prevage.

Dalji razvoj događaja u vezi sa uspostavom vlasti je nepredvidiv, iako se  spekulira da dosadašnja opozicija, SDA i HDZ BiH, već ima rješenje za novu većinu.

SDA: Počinjemo pregovore za formiranje vlasti u ZDK-u

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA i aktuelni premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević izjavio je, nakon današnjeg raspada parlamentarne koalicije sedam stranaka u tom kantonu, da je to za njega bio  očekivan rasplet.

-Nažalost, krenulo se u formiranje vlasti bez SDA, koja je relativni pobjednik i sa najviše, 11 osvojenih mandata u Skupštini ZDK. Nakon svega, samo smo izgubili vrijeme. Ali, mi krećemo u pregovore s partnerima s kojima se podudara naš program – rekao je Galijašević za Fenu.

Kako je naveo, s obzirom da su u koaliciji sa HDZ-om, koji ima tri zastupnika, zasad počinju s podrškom 14 zastupnika.

-Vidjet ćemo koliko ćemo uspjeti skupiti glasova zastupnika – kaže Galijašević, koji nije želio prognozirati ni kada bi mogli imati oformljenu novu parlamentarnu većinu niti Vladu.

O tome je rano govoriti, dodaje, ali više će znati nakon prvog kruga razgovora s mogućim partnerima. Javnost će biti blagovremeno informisana o terminima tih pregovora, ističe Galijašević.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj