JE LI NA POMOLU REKONSTRUKCIJA VLASTI U KANTONU SARAJEVO? SBB se povlači ako se Bh. blok odluči na partnerstvo sa SDA

Je li na pomolu prva rekonstrukcija kantonalne vlasti nakon izbora? Naime, kantoni u kojima se čilnilo da će stranke Bh. bloka, uz podršku SBB i drugih građanskih partija, imati stabilne većine – nailaze na brojne probleme. U Kantronu Sarajevo, gdje vladu čini 6 stranaka, SBB je najavio povlačenje svojih ministara ako SDP ili druge partije Bh. bloka uđu u koaliciju sa SDA na federalnom i državnom nivou.  

Nakon manje od jednog mjeseca rada, Vlada Kantona Sarajevo već bi mogla doživjeti promjenu sastava. Iz aktuelne šestorke uskoro bi se mogao povući SBB. Najavio je to lider ove stranke, nakon što su sve glasnije postale glasine da bi dio Bh. bloka mogao prijeći u koaliciju sa SDA.

Mi ćemo sasvim sigurno ispoštovati ono što je on kazao, ali ćemo raditi prije toga, do posljednjeg dana. Kada se to desi ili objelodani ta odluka da SDP ide u koaliciju sa SDA i još nekih stranaka vjerovatno, ministri će dati ostavke u tom vremenu i ako se to desi”, ističe Zvonko Marić, predsjednik Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini KS-a.

Izlazak SBB-a ne bi automatski značio i raspad postojeće skupštinske većine. Ako bi sve druge stranke ostale vjerne ranijem dogovoru na ovom nivou, i dalje bi imale dovoljno ruku za stabilnu većinu. Pozicije SBB-ovih ministara tako bi lako mogle biti zamijenjene.

I da SBB izađe iz Vlade u KS-a, sa rukama, jaka je izvršna vlast u KS-a tako da ne mislim da će Vlada u KS-a pasti izlaskom SBB-a”, kaže Nihad Uk, generalni sekretar NS-a.

Stabilnost Bh. bloka, barem u javnim istupima, još se ne dovodi u pitanje. No, lako bi je mogla poljuljati odluka da SDP i DF, suprotno stajalištu NS-a, krenu u koaliranje sa SDA. Zvanične odluke još nema, a cijela priča trebala bi biti jasnija do kraja mjeseca, kada će biti poznate odluke stranačkih organa. Jasno je da najprije SDP, kao stranku s većim brojem osvojenih mandata, čeka bitna odluka koja bi mogla ugroziti i stranačko jedinstvo.

Jedni smatraju da trebamo ostati opozicija osim u onim kantonima gdje možemo zbaciti nacionalne stranke, drugi da trebamo praviti vlast bez onih nacionalnih stranaka bez kojih se može – to je SDA, i treći je da trebamo praviti i sa SDA i HDZ-om vladajuću koaliciju”, navodi Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a.

Stavovi SDA od ranije su poznati. Ne bi imali ništa protiv da im partneri budu SDP i DF, ali ako do toga i ne dođe, tražit će druge na svim nivoima. 

Predsjedništvo SDA vrši te aktivnosti, tako da u narednom periodu ćete biti informisani o tome. Čim se steknu uvjeti da SDA, kao pobjednička stranka, formira vlast u KS-u, mi ćemo to i uraditi naravno”, tvrdi Mahir Dević, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS-a.

Na stolu je više opcija, o kojima niko još zvanično ne želi govoriti. Ono što najavljuju iz svih stranaka jeste da će pregovori biti nastavljeni. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj