RAME UZ RAME SA SJEVERNOM KOREJOM, SUDANOM I PAKISTANOM! Poreska uprava u Hrvatskoj može blokirati bilo koju internet stranicu

Poreska uprava u Hrvatskoj od početka godine može da blokira bilo koju stranicu na internetu za koju procijeni da je “štetna za društvenu zajednicu”.

Kompjuter Internet Lekovi

Advokat Vlaho Hrdalo kaže da se Hrvatska ovakvim zakonskim rješenjem svrstala uz zemlje poput Sjeverne Koreje, Pakistana ili Sudana. Hrdalo smatra da ovakav zakon daje prevelika ovlaštenja Poreskoj upravi, odnosno da se može iskoristiti protiv osobe za koju prethodno nije pravosnažno utvrđeno da je počinila neko kažnjivo delo, piše portal “Index”.

Prema njegovim riječima, ovakav zakon omogućava Poreskoj da prvo sruši internet stranicu, ali da razliku od te ustanove dokaze treba da obezbjedi vlasnik. Hrdalo je naveo da su moguće zloupotrebe Zakona, te da je to dodatno oružje osobama iz sistema koje žele da se s nekim obračunaju.

Prema Opštem poreskom zakonu, koji je u Hrvatskoj stupio na snagu 1. januara, Poreska uprava može da blokira bilo koju stranicu na internetu za koju, prema nedefinisanim kriterijumima, procjeni da je štetna.

“Index” navodi da i u drugim evropskim zemljama, poput Francuske, Belgije, Danske, Estonije, Poljske ili Češke, postoji mogućnost da poreska ili druga državna tela blokiraju sadržaj na internetu, ali su njihova ovlaštenja znatno preciznije definisana.

Iz Poreske uprave su naveli da je riječ o kontroli obavljanja delatnosti putem interneta i propisivanju normativnih mehanizama koji će omogućiti da se spriječi poslovanje putem interneta kada se obavlja izvan zakonskih okvira.

Dodatni razlog za propisivanje navedene odredbe je da se spriječi da se obavljanjem privredne delatnosti putem interneta izbjegne oporezivanje prihoda, a sprječava se i teško nadoknadiva šteta za društvenu zajednicu, poručili su iz Poreske. Blokada stranica bit će prekinuta kada pravno ili fizičko lice ispuni uslove za obavljanje privredne djelatnosti u skladu sa posebnim propisima, koji su na snazi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj