JOŠ UVIJEK PREKO 60%: Najniže povjerenje Putinu u posljednjih 13 godina

Povjerenje građana u predsjednika Rusije Vladimira Putina je palo i nalazi se na najnižem nivou u posljednjih 13 godina, ali podrška koji mu građani daju je i dalje velika, preko 60 odsto, rezultati su istraživanja ruskog centra za ispitivanje javnog mnjenja “Levada”.

Ankete su pokazale da je povjerenje u ruskog predsjednika palo na 33,4 odsto, i to je najlošiji rezultat od 2006. godine, prenosi Rojters.

Ovi rezultati ne predstavljaju trenutni problem za Putina koji je na izborima u martu prošle godine obezbijedio novi šestogodišnji mandat, ali bi oni mogli ohrabriti njegove potencijalne nasljednike da započnu borbu za što bolju poziciju.

Putinov ukupni rejting, koji se razlikuje od rejtinga povjerenja, još uvijek je visok i iznosi nešto preko 60 procenata, i ko je i on niži od svog vrhunca od skoro 90 procenta, a ovakav trend je povezan s padom prihoda u ruskim domaćinstvima i nepopularnim vladinim mjerama kao što su podizanje starosne granice za penzionisanje i povećanje poreza na dodatu vrijednost, pokazalo je istraživanje.

Rusi su Putinu najviše vjerovali u julu 2015. godine nakon što je Rusija prisajedinila Krim 2014. godine i taj rezultat je iznosio 71 odsto, da bi potom on pao na 55,3 odsto pred prošlogodišnje predsjedničke izbore i na 36,5 odsto na kraju prošle godine, podsjeća agencija.

Isto istraživanje pokazalo je da je Putin i dalje političar kome se najviše vjeruje u Rusiji, a iza njega su ruski ministar odbrane Sergej Šojgu sa rejtingom od 13,7 odsto i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov sa 9,3 odsto.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj