NEDIPLOMATSKI POTEZ KOJI UGROŽAVA DOPREMANJE POMOĆI? Asad uskratio dugoročne vize diplomatama EU

Sirijski predsjednik, Bašar al Asad, uskratio je specijalne vize diplomatama i zvaničnicima Evropske unije koji redovno putuju na relaciji Bejrut-Damask, saopštili su danas neimenovani zvaničnici EU.

Rojters, pozivajući se na navode trojice neimenovanih diplomata EU, prenosi da se time komplikuju napori za raspoređivanje pomoći civilnim žrtvama rata.

Otkako je rat izbio u Siriji, EU je koristila prestonicu Libana, Bejrut, najbliži veliki grad, kao svoje diplomatsko uporište pošto je zatvorila većinu svojih predstavništava u Damasku protestujući protiv, kako je opisala, ‘brutalnog Asadovog napada na opoziciju’.

Međutim, specijalna dozvola korištenja sirijskih viza koje omogućavaju višestruki ulazak u Damask, ukinuta je početkom januara bez objašnjenja sirijske vlade, navele su neimenovane diplomate EU.

To znači, objašnjava agencija, da će zvaničnici morati da podnose zahtjeve za jednokratne vize svaki put kada bude bilo potrebno da putuju tamo.

Neimenovane diplomate navele su vjeruju da je to pokušaj primoravanja evropskih vlada i evropskog bloka da se ponovo otvore ambasade koje su nekada postojale u Damasku, pošto sirijska vojska koja uživa podršku ruskih i iranskih snaga, ponovo uspostavlja kontrolu nad većim dijelom države.

“To je ozbiljan problem za humanitarnu pomoć (koju dostavlja) EU. Ovo je potez koji pogađa diplomate i zaposlene u ambasadama vlada Evrope i institucije EU”, kazao je jedan od diplomata.

Rojters napominje da sirijsko ministarstvo spoljnih poslova nije bilo dostupno za komentar.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj