NA ZAHTJEV ŠAROVIĆA: Ponovo sa dnevnog reda skinut Godišnji nacionalni program odbrane, jedini preostali uvjet za aktivaciju MAP programa NATO-a za BiH

Sa današnje sjednici Vijeća ministara ponovo je sa dnevnog reda skinuta tačka Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH za 2018-2019. godinu. Usvajanje nacionalnog godišenjeg programa odbrane je jedini preostali uvjet za aktivaciju MAP programa NATO-a za BiH.

Kako smo uspjeli saznati skidanje ove tačke sa dnevnog reda zatražio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Predlagač godišnjeg nacionalnog programa je Komisija za NATO integracijski proces u BiH.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je prije sjednice da se Vijeće ministara BiH danas neće izjasniti o Prijedlogu godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018. – 2019. 

On je novinarima rekao da će ova tačka biti skinuta s dnevnog reda današnje sjednice.

Riječ je o programu nakon čijeg usvajanja će biti aktiviran Akcioni plan za članstvo BiH u NATO-u.

Ovo nije prvi put da razmatranje dokumenta čije bi usvajanje značilo mogućnost za upućivanje zahtjeva za aktivaciju MAP-a bude odgođeno na nivou Vijeću ministara BiH.

Inače, ministri iz RS Mirko Šarović, Igor Crnadak i Dragan Mektić zalažu se za skidanje ove tačke s dnevnog reda jer nisu ispunjeni formalno-pravni uvjeti da se ova tačka uopće nađe na dnevnom redu, budući da Komisija za NATO integracije BiH nije završila svoj posao. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj