U RAZGOVORE SA SDA SAMO KAO BH. BLOK! Nikšić nakon sastanka: Imamo odgovornost i ne možemo se samo tako povući na tribine…

Predsjedništvo SDP-a BiH danas je u Sarajevu raspravljalo o mogućim postizbornim koalicijama i pripremama za sjednicu Glavnog odbora.

Predsjednik stranke Nermin Nikšić nakon sastanka je kazao da SDP nije spreman žrtvovati Bh. blok i da sam ne ide u koaliciju niti s jednom nacionalnom strankom.

Nikšić je kazao da je SDP najjača politička partija u Bh. bloku, ali da će se odluke donositi bez nametanja, isključivo konsenzusom, a u najboljem interesu države. Već druga sjednica Predsjeništva posvećena raspravi o budućnosti države.

Nije sve u tome jesmo li sa SDA ili nismo

“Donijeli smo niz zaključaka, a 29. januara će biti održan sastanak Bh. bloka na kojem ćemo donijeti konačnu odluku o tome da li ćemo koalirati s etnonacionalnim strankama ili ne. Nismo spremni žrtvovati Bh. blok ni zbog kakve koalicije jer je on budućnost političke scene u BiH. Vrlo nam je važno jedinstvo partije i Bh. bloka, ali to ne podrazumijeva da neko nameće odluke nego da se one donose konsenzusom. Oduka o tome da li zaustavljamo sve pregovre i ostajemo opozocija ili smo spremni da nastavimo razgovorte, bit će donesena 29. januara”, kazao je Nikšić. 

To znači, kako je istakao, da se do tada neće voditi nikakvi razgovori u Tuzlanskom kantonu. 

“Najjača smo partija u TK i imamo odgovornost. Pokušali smo napraviti vlast s Građanskim blokom, ali neće biti nikakvih razgovora do 29. januara. Nakon toga razgovori mogu biti nastavljeni. Ja ne odlučujem sam o koaliranju s nacionalnim strankama, o tome mora odlučiti Glavni odbor stranke, a nakon toga bi uslijedio i referendum članova. Ne možemo ljudima reći da smo pobijedili i da nas više nije briga, moramo pokazati građanima da želimo preuzeti odgovorost. Nije sve u tome jesmo li sa SDA ili nismo”, tvrdi Nikšić. 

Ponovio je da će biti časna opozicija ukoliko Bh. blok donose odluku da ne idu u vlast, a ukoliko pak bude donesena odluka da sa razgovara s nacionalnim strankama, tada će, istakao je Nikšić, ovaj blok, kao u najbrojniji u parlamentima, imati određene uslove.

Za SBB je kazao da nije dio BH bloka već dio priče “građanskog bloka” te da nijednog trenutka SDP nije uradio ništa neiskreno prema partnerima, za šta su optuživani iz SBB-a.

Zanimljivo je da su pojedini članovi Predsjedništva SDP-a, poput Vojina Mijatovića, današnju sjednicu napustili mnogo prije nego što se ona okončala.

Bez većine u TK i ZDK

Podsjećamo, sjednica Predsjedništva SDP-a održana je nakon što BH. blok nije uspio osigurati skupštinsku većinu u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, te najava o mogućoj koaliciji SDP-SDA.

Predsjednik KO SDP Tuzla Enver Bijedić rekao je novinarima pred početak sjednice da bi bio presedan ako Glavni odbor SDP-a bude protiv eventualne koalicije sa SDA ili PDA.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj