U Venecueli uhapšeni vojnici zbog pobune protiv Madura

Više od dvadeset vojnika je uhapšeno nakon što su se pobunili protiv režima predsjednika Nicolasa Madura, dva dana prije protesta organiziranog na poziv opozicije na kojem će tražiti prijelaznu vladu.

“Za sada je na mjestu pobune, u sjevernom dijelu Caracasa uhapšeno 25 osoba, a dvije osobe su uhapšene drugdje”, rekao je Diosdado Cabello, predsjednik Ustavotvorne skupštine, povezane s režimom.

U 2.50 po lokalnom vremenu je skupina neodređenog broja vojnika Bolivarijske nacionalne garde Macaraoa pokrenula pobunu, navela je vojska u saopćenju i dodala da je stanje pod kontrolom.

Vojska tvrdi da su ti vojnici ukrali vojno oružje u kasarni u mjestu Petare, na istoku zemlje i došli u vojarnu u četvrt Cotiza u sjevernom dijelu Caracasa.

Poziv na proteste

Naoružani maskirani pobunjenici su snimili video snimke koje su postavili na društvene mreže u kojima izjavljuju da ne priznaju Nicolasa Maduru predsjednikom države i pozivaju stanovništvo da ih podrži.

“Mi smo profesionalni vojnici Nacionalne garde i protivimo se ovom režimu koji ne priznajemo, treba nam vaša podrška, izađite na ulice”, rekao je jedan muškarac koji tvrdi da je brigadir Nacionalne garde.

Ta pobuna se dogodila u atmosferi poziva opozicije na protest u srijedu na kojem će tražiti prijelaznu vlada i sazivanje slobodnih izbora. To je prva velika mobilizacija nakon velikih protesta 2017. na kojima je poginulo 125 osoba.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj