HUMANITARCI IM DIJELE BESPLATNE OBROKE! Tramp: Radnici koji rade bez plate su patriote, moramo izgraditi taj zid!

Predsjednik SAD-a Donald Tramp nazvao je stotine hiljada radnika federalnih javnih službi koji rade bez plate tokom djelimičnog zatvaranja vlade “velikim patriotama”, ali i dalje nema napretka ka okončanju rekordnog zatvaranja četvrtine vladinih operacija.

Tramp je u ponedjeljak na Tviteru napisao da se zahvaljuje svima koji teško rade za svoju zemlju i ne dobijaju platu i ponovo pozvao na izgradnju zida na granici SAD-a i Meksika.

“Svim sjajnim ljudima koji rade tako teško za svoju zemlju i koji ne dobijaju platu ja kažem, Hvala vam – Vi ste velike patriote! Mi sada moramo da radimo zajedno, nakon decenija zloupotreba, da konačno ispravimo humanitarnu, i krizu kriminala i droge na našoj Granici. Pobijedit ćemo ubjdeljivo!”, naveo je on.

Oko 800.000 federalnih radnika pogođeno je zatvaranjem, od kojih više od polovine mora da nastavi da radi bez plate, a ostali su poslati kućama. Tramp je ponudio kompromis za rješavanje blokade rada vlade nastale zbog spora sa demoratskim zakonodavcima po pitanju njegovog zahtjeva za odobravanjem 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koji bi suzbio ilegalnu imigraciju.

Američko-meksička granica
Američko-meksička granica

U zamjenu za izgradnju zida, Trampov plan poziva na tri godine zaštite od deportacije za stotine hiljada imigranata koji su ilegalno dovedeni u zemlju dok su bili djeca, kao i produžetak zaštićenog statusa za ljude koji su pobjegli iz zemalja Latinske Amerike i Afrike zbog nasilja ili prirodnih katastrofa.

Demokrate odbijaju zid na granici, a predsjedavajuća Predstavničkim domom Nensi Pelosi kaže da Trampov prijedlog nije polazna osnova. Lider većine u Senatu Mič Mekonel rekao je da planira da iznese Trampov prijedlog na glasanje ove nedjelje, mada će mu biti potrebna podrška demokrata kako bi prijedlog bio usvojen.

Predstavnički dom već je usvojio nekoliko mjera koje bi omogućile otvaranje vlade, ali Mekonel je odbio da ih stavi na glasanje u Senatu, rekašvi da neće razmatrati ni jedan zakon koji Tramp ne bi podržao. Republikanci drže 53 od 47 mjesta u Senatu, ali glavni zakoni u tom domu gotovo uvijek zahtijevaju većinu od 60 glasova. Nije jasno da li će Tramp biti u mogućnosti da ubijedi najmanje sedam demokrata da glasaju za njegov prijedlog.

Čak i ako Senat odobri Trampov plan, on će doživjeti poraz u Predstavničkom domu. Pobjeda u Senatu bi za Trampa, međutim, izdejstvovala nove pregovore o njegovom planu zašitete granice zidom i o ponovnom otvaranju vlade, dok federalni radnici u petak propuštaju već drugu isplatu plate.

Radnicima pogođenim blokadom podijeljeni besplatni obroci

Nevladina organizacija ‘World Central Kitchen’ je odlučila da se solidariše sa uposlenicima federalne vlade u Sjedinjenim Američkim Državama tako što im je dijelila besplatne obroke.

Naime, članovi i aktivisti ove nevladine organizacije su radnicima, pogođenim djelimičnom blokadom federalne vlade, dijelili obroke i druge životne namirnice. 

Podjela obroka je organizovana u zgradi u Washingtonu na kojoj je pisalo ”Centar za spašavanje federalnih uposlenika”.

Na stotine federalnih uposlenika je stalo u red kako bi dobili besplatne obroke i brojne druge namirnice, uključujući voće, povrće i vodu. 

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pod najdužom je blokadom u historiji zbog neusvajanja budžeta za tekuću godinu, a više od 800.000 javnih službenika primorano je na neplaćeni rad ili neplaćeni odmor. 

Zbog blokade Vlade i u Bijeloj kući mnogi službenici ne dolaze na posao, uključujući i personal zadužen za hranu. 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj