PORUKA IZ WASHINGTONA! Pence: Maduro je diktator bez legitimnog prava na vlast, nikada nije pobijedio na slobodnim i poštenim izborima

Američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) objavio je u utorak videoporuku podrške stanovnicima Venecuele, opravdavajući proteste protiv predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas) i potvrđujući podršku SAD opozicijskom vođi Huanu Gvajdou (Juan Guaido).

Venecuelska opozicija u srijedu planira širom zemlje održati marševe u sklopu obilježavanja pada vojne vlade 1958. godini. Vladini kritičari sve češće porede Madura s diktatorom Markosa Pereza (Marcos) koji je te godine zbačen s vlasti. Opozicija će na protestima zatražiti prijelaznu vladu i nove izbore.

Pens: Maduro je diktator bez legitimnog prava na vlast

U poruci snimljenoj na engleskom jeziku u kombinaciji s nekoliko španskih riječi, Pens je nazvao Madura diktatorom koji nema pravo na vlast.

– Nikolas Maduro je diktator bez legitimnog prava na vlast. On nikada nije pobijedio na slobodnim i poštenim izborima, a vlast je zadržao smještajući u zatvor svakog ko mu se usudio suprotstaviti – kazao je Pens.

Reagirajući na te komentare, Maduro je Pensa prozvao da je pokušao izvršiti državni udar. Venecuelski predsjednik također je naredio reviziju diplomatskih odnosa sa SAD.

– Nikad prije visoki dužnosnik nije rekao da opozicija treba zbaciti vlast – rekao je Maduro na konferenciji za novinare.

Suočen s daljom izolacijom i ekonomskom krizom, Maduro je svoj drugi predsjednički mandat započeo 10. januara, odbacujući međunarodne kritike da je njegova pobjeda bila nezakonita.

Sjedinjene Američke Države odmah su objavile da neće priznati legitimnost izbora Nikolasa Madura za predsjednika Venecuele i da će pojačati pritisak na njegov režim.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj