ZBOG BREXITA: Sony premješta evropsku centralu u Holandiju

Japanski tehnološki gigant Sony odlučio je svoju evropsku centralu premjestiti u Holandiju iz Velike Britanije, zbog izlaska te zemlje iz Evropske unije (EU) 29. marta.

Slikovni rezultat za sony leaving britain

– Premjestit ćemo našu europsku centralu u Amsterdam – rekao je glasnogovornik te tvrtke, dodavši da je cilj izbjegavanje carinskih procedura.

Sony Europe će tako preći pod novu filijalu osnovanu u Holandiji i ostati u EU nakon Brexita. Ipak, britanska firma će i dalje voditi Sonyjev uvoz i prodaju u regiji, a radnici će ostati na poslu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Sony se na to odlučio kako bi izbjegao brojne carinske i regulatorne kontrole u slučaju Brexita bez sporazuma, što je sve izvjesnija mogućnost nakon što je britanski parlament prošle sedmice odbio prijedlog sporazuma s Bruxellesom.

Druga japanska tvrtka Panasonic prošle godine je donijela sličnu odluku zbog poreznih razloga. Također, odlazak iz Londona je najavilo i više japanskih financijskih institucija.

Japanske tvrtke su u Veliku Britaniju investirale više od 60 milijardi dolara i zapošljavaju 142.000 ljudi. Među 879 japanskih tvrtki u Velikoj Britaniji su i proizvođači automobila Honda, Nissan i Toyota .

Japanski premijer Shinzo Abe je upozorio na posljedice Brexita za brojne tvrtke.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj