DEMONSTRIRALI JEDINSTVO: Zajednička izjava stranaka iz RS-a o inicijativi SDA nakon sastanka u Banjoj Luci

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je nakon sastanka s političkim liderima iz RS-a kako će, ukoliko SDA podnese inicijativu o preispitivanju imena Republike Srpske, a Ustavni sud BiH je uzme u razmatranje, NSRS održati posebnu sjednicu na kojoj će biti odlučeno o statusu RS-a i učešću njenih predstavnika u institucijama na nivou BiH.

Dodik je ovo rekao nakon sastanka s predstavnicima SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, DEMOS-a, NDP-a, SDS-a i PDP-a pročitao zajedničku izjavu. 

Istakao je kako je Republika Srpska potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma i da bez nje ne bi bilo BiH. Smatra kako Ustavni sud BiH ne bi trebao dopustiti ovakvu vrstu apelacije jer nije prema pravilima s obzirom da je RS ustavna kategorija. Još jednom je ponovio da imaju nepovjerenje u ovu instituciju zbog ranijih odluka. 

“Ukoliko inicijativa bude podnesena Ustavnom sudu BiH, a Ustavni sud je uzme u razmatranje, smatrat ćemo to kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i zatražiti održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj ćemo donijeti odluku o statusu RS i prisustvu predstavnika u institucijama na nivou BiH. Pozivamo države garante Dejtonskog mirovnog sporazuma da spriječe ove aktivnosti i posljedice po teško uspostavljen mir”, rekao je Dodik. 

Poručio je kako će zaštiti ime Republike Srpske i da neće dozvoliti da se njena lična karta skrnavi na ovaj način. Naglasio je kako je zadovoljan jedinstvom svih političkih stranaka u RS-u koje su donijele ovaj zajednički zaključak na današnjem sastanku. 

“Siguran sam da je jedinstvenost djelovanje svih političkih partija iz RS, bez obzira jesu li vlast ili opozicija, svakako najbolji odgovor na bilo koji atak na RS. Očekujem da ćemo to jedinstvo manifestovati u raznim pitanjima na nivou BiH i u tom pogledu očekujem da ćemo razgovarati i na političkom i drugom nivou o mjerama u najboljem interesu za RS”, rekao je Dodik. 

Dodao je kako FBiH krši konstitutivnost naroda podsjetivši kako u Domu naroda Klub Srba nikada nije popunjen, za razliku od Vijeća naroda RS u kojem postoji Klub Bošnjaka. 

“Vidimo nervozu, ovo je pokušaj da se skrene pažnja te stranke (SDA, op.a.) sa nemogućnosti uspostavljanja ili održavanja vlasti na nivou FBiH i prebacivanja problema na RS”, zaključio je Dodik.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj