POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA U VENECUELI: Tramp priznao ‘privremenog’ predsjednika, Maduro prekinuo diplomatske veze s Washingtonom

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro objavio je u srijedu da njegova zemlja prekida diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama nakon što je američki predsjednik Donald Tramp priznao šefa oporbe Juana Guaida privremenim predsjednikom.

“Odlučio sam prekinuti diplomatske i političke odnose s imperijalističkom vladom Sjedinjenih Država. Van! Neka odu iz Venezuele, mi smo ponosni”, rekao je Nicolas Maduro koji je predstavnicima sjevernoameričkih diplomatskih predstavništava dao rok od 72 sata za odlazak iz zemlje.

Pokušaj državnog udara

Pred tisućama pobornika je s balkona predsjedničke palače Miraflores u Caracasu, šef socijalističke države ponovo optužio Washington za “pokušaj državnog udara”.

“Ekstremistička politika vlade Donalda Trampa protiv Venezuele je najteža neodgovornost, najgora glupost. Ne možemo prihvatiti pokušaj nametanja vlade neustavnim putevima”, nastavio je Maduro.

Guaido, predsjednik venezuelskog parlamenta u kojemu većinu ima oporba, proglasio se u srijedu privremenim predsjednikom te zemlje.

Nicolas Maduro je zatražio od državnih institucija da stisnu redove i od vojske da mu bude lojalna.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj