‘AFRIČKI RAT’ ITALIJE I FRANCUSKE! Iz Rima optužuju Pariz da destabilizuje Libiju, u kojoj obje države imaju energetske interese…

Italijanski vladajući dvojac kao da se utrkuje ko će više da verbalnim rafalima isprovocira Francusku. Poslije nedavne podrške „žutim prslucima”, Luiđi di Majo je početkom nedjelje optužio Pariz da i dalje pojedine afričke zemlje tretira kao vazale. Odmah se nadovezao Mateo Salvini prozivajući Francusku da ne želi stabilnost u sukobima pogođenoj Libiji, jer su njeni energetski interesi u suprotnosti s italijanskim.

Ali, lider desničarske Lige juče je dodatno podigao tenzije izjavivši da se nada da francuski narod neće izabrati partiju predsjednika Emanuela Makrona na evropskim parlamentarnim izborima u maju ove godine.

Makron možda više neće biti naš sagovornik u budućnosti. Njegova podrška je manja od 20 procenata. Nadam se da će francuski narod uskoro napraviti drugačiji izbor”, rekao je Salvini u intervjuu radiju RAI, misleći na majske evropske izbore.

Apsurdni napadi?

Francuska ministarka za evropska pitanja Natali Loaso juče je odbacila navode italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija o predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu, navodeći da su one nevažne i da neće podstaći „nadmetanje najglupljih”.

Izvor blizak Makronu je za Rojters rekao da su ovakvi napadi iz Rima apsurdni, a italijanski premijer Đuzepe Konte, pokušavajući da ublaži napetost, poručuje kako su odnosi dve zemlje dobri i pored nekih nesporazuma. Ali, uprkos naporima Kontea da ublaži sve češće političke žaoke koje Salvini i Di Majo upućuju Parizu, odnosi Francuske i Italije su se pogoršali otkako su Liga i Pokret pet zvijezda formirali koalicionu vladu prošle godine.

Francuska je u ponedjeljak pozvala na razgovor italijansku ambasadorku Terezu Kastaldo nakon što je potpredsjednik vlade Di Majo optužio Pariz da stvara siromaštvo u Africi i masovne migracije ka Evropi. Lider Pokreta pet zvijezda je poručio da EU treba da se pozabavi pitanjem dekolonizacije Afrike zbog činjenice da pojedine bivše afričke kolonije koriste centralnoafrički franak (CFA) koji je fiksnim kursom vezan za euro, a garant je Francuska centralna banka.

„Francuska je jedna od onih država koja, štampajući novac za 14 afričkih zemalja, onemogućuje njihov  ekonomski razvoj i pridonosi činjenici da migranti odlaze i potom umiru na moru ili stižu na naše obale”, poručio je Di Majo.

Salvini se odmah pridružio svom koalicionom partneru rekavši da Francuska izvlači bogatstvo iz Afrike umjesto da pomaže tamošnjim državama da se razvijaju, ističući u prvi plan primer Libije u kojoj traju nemiri otkako je s vlasti zbačen Muamer Gadafi 2011. u intervenciji NATO-a.

Francuski zvaničnici se uglavnom nisu javno oglašavali povodom novih prozivki, ali jedan diplomatski izvor iz Pariza za Rojters kaže kako to nije prvi put da Salvini iznosi ovakve komentare i da je to vjerovatno zato što mu se čini da ga je Di Majo zasjenio. Za ovu agenciju rekao je da su optužbe neutemeljene i poručio da je cilj Francuske da stabilizuje Libiju, spriječi širenje terorizma i smanji priliv migranata.

Kompanije iz Italije i Francuske u Libiji

U Libiji su prisutne energetske kompanije iz obje te države, italijanski „Eni” i francuski „Total”. Predsjednik „Enija” Klaudio Deskalci je još prošle godine izjavio kako ne postoji sukob između te dvije korporacije u ovoj sjevernoafričkoj državi.

Da  je strah od migranata koji iz Libije pokušavaju da se domognu obala EU karta koju Salvini pokušava politički da kapitalizuje pokazuje i njegova reakcija na odluku Njemačke da, zbog opstrukcije Rima, privremeno obustavi učešće u operaciji „Sofija”, pomorskoj misiji EU koja ima za cilj da suzbije trgovinu ljudima na Mediteranu, piše Politika.

Italijanski ministar policije je juče izjavio da operaciju „Sofija” treba okončati ukoliko se pravila ne promjene pošto je veliki dio tereta na Italiji. On je rekao da sporazum, koji je potpisala vlada bivšeg italijanskog premijera Matea Rencija, predviđa da se svi spaseni imigranti iskrcavaju isključivo u Italiju.

„Ne znam šta je dobio zauzvrat”, kazao je Salvini za radio-stanicu Ankio, misleći na Rencija: „Ili će se pravila promijeniti ili će se misija okončati.

Žele uništiti evropski projekat

Sve ove poteze koje vuče „žuto-zelena” koalicija u Rimu jedan izvor iz Jelisejske palate tumači kao pokušaj populista da potkopaju napore Francuske i Njemačke da ojačaju Evropsku uniju.

„Evropski izbori će biti mjesto na kojima ćemo se suočiti sa besmislenim komentarima italijanske vlade, koja želi da uništi evropski projekat i francusko-njemačko partnerstvo”, poručuje za Rojters izvor blizak Makronu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] ‘AFRIČKI RAT’ ITALIJE I FRANCUSKE! Iz Rima optužuju Pariz da destabilizuje Libiju, u k… […]

Komentiraj