DOK SAT OTKUCAVA: Kraljica Elizabeta britanskim političarima poslala šifriranu poruku o Brexitu

Kraljica Elizabeta (Elizabeth) poslala je danas podijeljenoj britanskoj političkoj eliti dobro šifriranu poruku o Brexitu, pozvavši zastupnike da nađu zajednički jezik i sagledaju širu sliku kako bi riješili krizu.


Dok sat otkucava vrijeme do 29. marta, zakonskog roka za izlazak Velike Britanije iz EU, zemlja je u najdubljoj političkoj krizi u posljednjih pola stoljeća, mučeći se oko toga kako, i hoće li uopće, napustiti evropski projekt kojem se priključila 1973.

Elizabeta (92) nije direktno spomenula Brexit u godišnjem obraćanju Ženskom institutu u Norfolku, nego je istaknula da se svaka generacija susreće s “novim izazovima i prilikama”.

– I dok tražimo odgovore na izazove modernih vremena, ja sam za iskušana rješenja – da razgovaramo, uvažavamo različita mišljenja, tražimo zajednički jezik i da nikada iz vida ne ispustimo širu sliku – rekla je kraljica.

Iako indirektno, kraljica je prenijela svoju poruku i njena izjava signal je političarima da riješe krizu koja je petu najveću ekonomiju svijeta dovelo do ruba.

– Ona je monarh koji zlatne standarde postavlja već gotovo 67 godina, a ovo je posebno osjetljiv trenutak. Mislim da je veoma važno ono što je rekla i kako je rekla – rekao je historičar Piter Henesi (Peter Hennessy).

Bekingemska palača nije kroz britanske medije željela komentirati koji je značaj kraljicinih izjava. Na naslovnici Timesa piše: “Kraljica poručila političarima: Prestanite se svađati oko Brexita.”

Kao državni poglavar, kraljica mora biti neutralna u javnosti i ne može glasati. Na referendumu o nezavisnosti Škotske 2014. biračima je na vrlo suptilan poručila da dobro razmisle o svojoj budućnosti

(Global CIR/Agencije)

  1. […] DOK SAT OTKUCAVA: Kraljica Elizabeta britanskim političarima poslala šifriranu poruku o Brexitu FEUDALIZAM U 21. STOLJEĆU! Australski sud zabranio objavljivanje pisama kraljice Elizabete II MEDIJI VEĆ GODINAMA SPREMAJU PROGRAM: Šta kada umre engleska kraljica? […]

Komentiraj