MADURO NE ODUSTAJE: ‘Nastavit ću vladati Venezuelom, spreman sam na dijalog’

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro rekao je u četvrtak da će “nastaviti vladati” zemljom unatoč tome što se predsjednik parlamenta Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom, ali je također poručio da je spreman na dijalog s oporbom.

Maduro je rekao da Guaidovo samoproglašenje predsjednikom predstavlja pokušaj “državnog udara” potaknut iz Sjedinjenih Država, te naglasio da nema ustavnih razloga da ga se smijeni s vlasti. Također je ponovio da Venezuela prekida diplomatske odnose sa SAD-om i da američko diplomatsko osoblje mora napustiti zemlju do nedjelje.

Spreman na dijalog

No unatoč svom stavu da venezuelanska “desničarska” oporba surađuje s “američkim imperijalizmom”, Maduro je izrazio spremnost na dijalog s oporbom, pozdravivši prijedloge Meksika i Urugvaja da se pokrene diplomatska inicijativa u tome smjeru. “Razgovarati, slušati jedni druge, razumjeti jedni druge … naravno da se slažem s time”, rekao je Maduro.

Guaido je u međuvremenu pisao američkom državnom tajniku Mikeu Pompeu zatraživši “hitnu humanitarnu pomoć, u smislu hrane, lijekova i medicinskih potrepština” za Venezuelu. Stanje u zemlji, u kojoj je inflacija dosegla stopu od dva milijuna posto, opisao je kao “humanitarnu katastrofu”.

Američki senator Marco Rubio objavio je Guaidovo pismo na Twitteru nedugo nakon što je Pompeo najavio da će SAD osigurati 20 milijuna dolara humanitarne pomoći za Venezuelu.

SAD i Brazil ga odmah priznale

Guaido, predsjednik venezuelanskog parlamenta u kojemu većinu ima oporba, u srijedu se u Caracasu proglasio privremenim predsjednikom Venezuele pred tisućama simpatizera koji su prosvjedovali protiv Madura. Sjedinjene Države, Brazil i brojne druge američke države objavile su da priznaju Guaida kao privremenog predsjednika, budući da je Maduro izabran na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima koji su, po ocjenama većine promatrača, ocijenjeni neslobodnima i nepoštenima.

Rusija i Kina podržavaju Madura

Rusija, Kina i još neke zemlje osudile su Guaidov čin i podržale Madura, dok su europske sile i Europska unija dale podršku demokratski izabranome predsjedniku venezuelanskog parlamenta Guaidu ali ga ipak nisu formalno priznale za predsjednika, pozvavši obje strane na dijalog, poštivanje demokratskog procesa i održavanje novih izbora.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj