NE NAZIRE SE KRAJ BLOKADI?! Američki Senat odbacio nacrt zakona

Američki Senat je odbacio nacrt zakona kojim bi bila odblokirana vlada SAD-a te se blokada nastavlja bez rješenja na vidiku. Američki Senat je odbacio dva nacrta zakona kojim bi, da su usvojeni, bila okončana blokada federalne vlade.

USA, Columbia, Washington DC, Capitol Building

Nacrt zakona koji su predložili republikanci odbačen je sa 51 glasom “protiv” i 47 “za”, dok je nacrt zakona demokrata odbačen sa 52 glasa “protiv” i 44 “za”.

Inače, potrebno je 60 glasova kako bi zakon bio usvojen.

Blokada američke vlade traje već 34 dana i više od 800.000 javnih službenika prinuđeno je na neplaćeni rad ili neplaćeni odmor.

Do blokade američke vlade došlo je zbog Trumpovog zahtjeva da se izdvoje sredstva za gradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Blokada vlade bi mogla potrajati jer još uvijek nema naznaka da su Trump i demokrate spremni na uzajamne ustupke i kompromisno usvajanje budžeta.

Tramp: Ako bude razumnog sporauzma, ukidamo blokadu

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da je spreman da podrži „razuman sporazum“ između lidera republikanaca i demokrata u Senatu Miča Mekonela i Čaka Šumera o obustavi djelimične blokade rada američke vlade.

„Ako dođu do razumnog sporazuma, podržaću ga”, rekao je Tramp pred sastanak s republikanskim kongresmenima posvećenog trgovini, prenosi Rojters.

Mekonel i Šumer sastali su se ranije danas nakon dva neuspela pokušaja u Senatu da se obustavi blokada.

Nakon sastanka, Šumer je samo izjavio da razgovori sa Mekonelom traju.

Trenutna delimična blokada, od 22. decembra, rada američke vlade najduža je u istoriji

(Global CIR/gencije)

Komentiraj