POLICIJA KORISTILA SUZAVAC! Nakon mirnog početka protesta u Atini, sukob sa policijom

Grčka policija ispalila je suzavac i koristila šok bombe kako bi rastjerali grupu demonstranata koji su pokušali da probiju policijski kordon ispred grčkog parlamenta u Atini.

Slikovni rezultat za anti macedonian protests in greece

Vjeruje se da su počinioci, koji su na ulice izašli protestujući protiv Prespanskog sporazuma o rešenju spora o imenu Makedonije, pripadnici ultradesničarskih grupa.

Demonstranti su, kako prenosi AP, policiju gađali kamenjem, bakljama i molotovljevim koktelima. Za sada nema informacija o mogućim povredama i hapšenja, ali je policija ranije danas saopštila da je uhapšeno između 60 i 70 osoba zbog toga što su planirali nasilne činove.

Procjenjuje se da se večeras okupilo 2.500 demonstranata i da je protest prošao u glavnom mirno, kako navodi AP.

Kabinet predsjednika grčkog parlamenta Nikosa Vucisa saopštio je ranije danas da je glasanje o ratifikaciji sporazuma sa susjednom Makedonijom o promeni imena te zemlje radi normalizacija odnosa i omogućavanja pridruživanja NATO-u odloženo za petak.

Glasanje je bilo planirano za večeras, ali je odloženo zbog velikog broja poslanika koji žele da govore tokom debate o Prespanskom sporazumu, pa je procijenjeno da neće biti dovoljno vremena da se omogući svim poslanicima koji su se prijavili da govore i iznesu svoj stav.

Prema sporazumu potpisanom prošle godine, Makedonija će promijeniti ime u Sjeverna Makedonija, a Grčka neće blokirati ulazak zemlje u NATO i približavanje EU.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj