SPAŠAVANJE HLADNORATOVSKOG SPORAZUMA! SAD nudi Rusiji pregovore o kontroli naoružanja

SAD su Rusiji predložile pregovore o kontroli naoružanja na margini sastanka Ujedinjenih naroda u Pekingu sljedeće sedmice, izjavio je u četvrtak visoki zvaničnik State Departmenta.

Državna podsekretarka SAD-a Andrea Thompson rekla je novinarima da će se gotovo sigurno razgovarati o sporu u vezi s hladnoratovskimm Sporazumom o ograničavanju projektila srednjeg dometa (INF).

Washington je najavio da će se povući iz tog sporazuma, optužujući Moskvu da je testirala i rasporedila novi krstareći projektil koji krši njegove odredbe.

Testiranje dometa projektila

Moskva odbacuje navode da sporni projektil, Novator 9M729 (SSC-8, po klasifikaciji NATO-a), dometa od 500 do 5.500 kilometara, krši INF, koji zabranjuje objema stranama da raspoređuju projektile kratkog i srednjeg dometa u Evropi.

Tvrdi da taj projektil zbog svog dometa nije obuhvaćen INF-om i optužuje SAD da je izmislio lažni izgovor za napuštanje sporazuma, koji ionako želi raskinuti kako bi razvijao vlastite nove projektile.

SAD je, prema Reutersu, iznio Rusiji prijedlog da se provede “pouzdano” testiranje dometa projektila, ali Moskva to nije prihvatila.

SAD planira napustiti INF 2. februara.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj