UHAPŠENE TRI OSOBE! Federalna policija pretresa Dom zdravlja Bihać

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona od jutros pretresaju prostorije Doma zdravlja Bihać, saznaju agencije.

Federalna policija pretresa Dom zdravlja Bihać, uhapšene tri osobe


U FUP-u su nam potvrdili da je akcija u toku te da se vrše pretresi na osnovu naredbe Općinskog suda u Bihaću, a pod nadzorom Tužilaštva USK. U Tužilaštvu su nam, pak, kazali da u ovom momentu ne mogu davati komentar te da će se u toku dana očitovati o ovom predmetu.

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšene su tri osobe, među njima i trenutna direktorica Doma zdravlja Anela Kasumović.

Iako nisu poznati razlozi za akciju, pretpostavlja se da bi mogla imati veze sa zapošljavanjem 38 osoba u ovoj zdravstvenoj ustanovi samo u protekloj godini.

Naime, prije nekoliko dana Vlada USK je smijenila dosadašnji Upravni odbor Doma zdravlja Bihać i imenovala privremeni. Kao razlog za smjenu naveli su upravo prekomjerna zapošljavanja.

“Članovi Upravnog odbora Doma zdravlja Bihać su, suprotno standardima i normativima zdravstvene zaštite u Federaciji BiH, dakle suprotno normativima medicinskog i nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama, na osnovu kojih se vrši finansiranje zdravstvene ustanove od Zavoda zdravstvenog osiguranja, dozvolili prekomjerno zapošljavanje, čime je nanesena ogromna šteta ovoj zdravstvenoj ustanovi. U 2018. godini zaposleno je 38 osoba zbog čega ustanovi nedostaju novčana sredstva za provođenje kolektivnih ugovora u oblasti zdravstva i obaveza dobavljačima, a o čemu dosadašnji Upravni odbor nije raspravljao, niti je izvještavao ministarstvo”, istaknuto je iz Ministarstva zdravstva i socijalne politike USK.

Više detalja o ovoj akciji bit će poznato u toku dana.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj