EU TRAŽI RASPISIVANJE IZBORA! Britanci odbili Venecueli predati zlato vrijedno 1,2 milijarde dolara

Centralna banka Velike Britanije pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) odbila je isporučiti Venecueli zlato u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara, koje pripada toj zemlji, objavio je američki Bloomberg.

Navedeno je kako se u Centralnoj banci Velike Britanije nalaze venecuelanske rezerve zlata u vrijednosti od osam milijardi dolara. Ova zemlja je zatražila isporuku dijela zlata u vrijednosti 1,2 milijarde dolara, no Velika Britanija je to odbila učiniti, prenosi Anadolija.  

Američki mediji navode da je Velika Britanija odbila isporučiti zlato nakon pritiska američkog predsjednika Donalda Trumpa, glavnog državnog sekretara Mikea Pompea i savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

Venecuela ovu borbu vodi već nekoliko mjeseci, a predsjednik Centralne banke Venecuele Calixto Ortega je u decembru prošle godine posjetio Veliku Britaniju s ciljem postizanja sporazuma o transferu, no bilo je to bezuspješno.

Predsjednik Nacionalnog parlamenta Venecuele Juan Guaido, koji se proglasio privremenim predsjednikom zemlje, obratio se pripadnicima oružanih snaga Venecule, te kazao: “Kada ne budete dobili svoje plate, vidjet ćemo koliko ste odani vašem otmičaru (predsjedniku Venecuele Nicolasu Maduru, op.a.).”

Odbacili uslove EU

Venecuela je u subotu u sjedištu Ujedinjenih naroda kategorički odbacila ultimatum evropskih zemalja koje su joj dale osmodnevni rok za raspisivanje izbora pod prijetnjom da će u protivnom priznati vladu opozicionog čelnika Juana Guaida.

“Niko nam neće određivati rokove, niti nam govoriti moramo li raspisati izbore ili ne”, rekao je venecuelski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza u sjedištu UN-a.

Njemačka, Francuska i Španija pozvale su u subotu predsjednika Venecuele Nicolasa Madura da u roku osam dana raspiše izbore, inače će opozicionog vođu Juana Guaida priznati za privremenog šefa države.

Maduro se ne želi povući s vlasti nakon spornih izbora prošle godine, unatoč jačanju pritiska opozicije i međunarodne zajednice.

“Venecuelski narod mora moći slobodno donijeti odluku o svojoj budućnosti”, napisao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na Twitteru, na tragu sličnih izjava njemačke i španske vlade.

“Ako se izbori ne najave u idućih osam dana, spremni smo priznati Juana Guaidu kao privremenog predsjednika”, rekla je glasnogovornica njemačke vlade Martina Fietz.

“Ne želimo postaviti ili ukloniti vladu, želimo demokraciju i slobodne izbore u Venecueli”, izjavio je španski premijer Pedro Sanchez.

SAD i nekoliko zemalja Latinske Amerike te Albanija već su dali potporu venecuelskoj opoziciji.

Poziv na demokratske izbore

Dužnosnici EU-a nisu otvoreno priznali Guaida, nego su također pozvali da se održe demokratski izbori.

S druge strane, podršku Maduru izrazili su njegovi saveznici Rusija, Iran, Turska, Kuba, Bolivija i Nikaragva.

O krizi u Venecueli razgovarat će se i na predstojećem sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku.

U međuvremenu, Guaido je najavio da ima plan u “tri tačke” za okončanje Madurova režima. 

“Kraj uzurpatorske vlade, uspostava prijelazne vlade i sazivanje novih izbora”, rekao je 35-godišnji Guaido, dosadašnji predsjednik parlamenta, u razgovoru za La Stampu od subote.

Guaido je pozvao vojsku da promijeni stranu i okrene leđa Maduri, dodajući da će vojni oficiri koji su sudjelovali u represiji dobiti amnestiju.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj