DRAMA SE NASTAVLJA! Brazil: Mogla bi puknuti još jedna brana, obustavljena potraga za preživjelima

U nedjelju je evakuirano nekoliko četvrti grada Brumadinha na jugoistoku Brazila, koje su u dometu brane B6.

Vatrogasci su prionuli evakuaciji, odnosno premještaju u više dijelove grada oko 24.000 stanovnika toga brazilskog grada.
Glasnogovornik vatrogasne službe u državi Minas Gerais kazao je da postoji opasnost od pucanja i druge brane u blizini.
Do subote je iz mulja izvučeno 37 tijela, a 23 osobe prevezene su u bolnicu.
Potraga za preživjelima, koja je trebala biti nastavljena i u nedjelju ujutro nakon sinoćnjeg prekida, do daljnjeg je suspendirana. Takva je odluka donesena nakon informacija o tomu da postoji opasnost od puknuća još jedne brane u vlasništvu iste rudarske tvrtke.
“Postoji stvarna opasnost…, zbog toga su naše ekipe privremeno prekinule potragu i posvetile se isključivo evakuaciji stanovništva koje živi u ugroženim područjima grada”, rekao je glasnogovornik Pedro Aihara.
“Čim se oglasio alarm, vatrogasci su počeli evakuirati stanovnike najbližih brani u više predjele grada”, kazao je dodavši da je njihov posao sada u “potpunosti usredotočen na evakuaciju”.
Nakon pucanja brane u petak poplavljeno je područje blizu naselja Villa Ferteco, što je izazvalo bojazan od širenja toksičnog otpada i mogućeg zagađenja.

Rudarska brana izgrađena je 1976. i jedna je od njih nekoliko koje stanovnici koriste za zadržavanje otpadnog materijala iz obližnjeg rudnika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj