REFERIRANJE NA STVARNOST! Pariska visoka moda u znaku prirode…

U svijetu zabrinjavajućih vijesti o uništenju oceana, odleđivanju sjevernog i juznog pola zemlje, unistavanju insekata i amblematičnih divljih životinja, visoka moda pokazana na pariskim podijima, bila je u znaku prirode.

U slavu prirode…

Od međunarodno priznatih galskih modnih giganata, do novih kreatora  dalekih horizonata, referencije na prirodu su se umnožavale u brojnim značenjima. Za sljedeći topli period, stilisti ne predlažu samo tisuće cvjetova na platnima, nego i savršeno imitiraju okoliš, poput kuće Valentino koja je zadivila privlačnom i nezaboravnom kolekcijom, zahvaljujuci umijeću i nadarenosti umjetničkog direktora, Pierapaoloa Piccolija.

Piše: Džana Mujadžić

Krojač koji se upisuje na listu poznatih, zahtijevao je od svojih švelja, da nazvu svaku opravu po  jednom cvijetu. Kako je većina manekenki bila afričkog podrijetla, čuvena Naomi Campbell, odjevena u svileni organdin boje noći sa krinolinom i kapuljicom, dobila je naziv  Čokoladna Dhalia! Poznate manekenke  su na trepavicama imale nalijepljene latice cvjetova, način uljepšavanja koji je smislila i ostvarila umjetnica šminkanja, Pat McGrath.

Chanel je pokazao osuncani spektakl u središtu vile Chanel, istovjetne kopije toskanskog zdanja, napravljenog u predivnom vrtu Velike palače, medju narandžinim stablima i palmama, cija starinska stepeništa preko magičnih ledina vode do zamišljenih jezera.  

Mladenka u kupacem kostimu, pozdravljala je publiku velom, u pratnji Virginie Viard,  desne ruke 85-godišnjeg Karla Lagerfelda, koji nije mogao prisustvovati događaju što se nikada ranije nije dogodilo. Bila je to posebna tema gotovo svih razgovora pariskog Tjedna visoke mode pa je kuća objavila da je kreator previše umoran za bilo kakav napor! Lagerfeldovi prijatelji su tvrdili da je čuveni njemački stilist daleko od “poglavlja iščeznuča”.

Nova imena

Primjećeno je neuobičajeno ponašanje krepkog 83-godisnjaka Giorgia Armanija, koji se u zadnje vrijeme zadovoljava osvijetliti reflektorima na kraju svake smotre te na taj način obilježiti svoje prisustvo. U Parizu, gdje je sjedište njegove kuće, poznati Talijan je izasao na scenu pozdraviti publiku, a potom se dugo šetao po salonima hotela ‘Evreux’, gdje je pokazao novu kolekciju Armani Privé. Predstavljen je i antifašistički dramatični film Bernarda Bertoluccija “Il Conformisto”, podsjećajući na estetiku 30 godina, prošlog stoljeća, sa kineskim vezom i šeširima, u svijetu poznatih kurtizana iz Šangaja/Shenghai/.

Ulvana Seregenko je predstavila harmoniju ruskog, seoskog života, najprije nadahnutim filmom u teatru Marigny, na Jelizejskim poljima. Legerdarna fotografkinja Ellen von Unwert snimila je bijele vukove u šetnji ispred tolstojevskih vila ili čehovljevskih gospodarstava sto susreću lijepe djevojke, melodramatičnog izgleda. Ostvarenje je dobilo glasan pljesak, pomno odabrane publike čiji broj nije  prelazio 200 osoba.Manekeni su hodali u predivnom dekoru srebrene brezove šume koja, navodno, postoji samo  u Rusiji da istakne moćnost duše, sivi pogled te tajnovitosti zemlje!

Ostali modni mestri su se okrenuli zvijezdama i cvijeću, kao Bertrand Guyon iz branda Schiaparelli, prisjećajući se mladosti fondatorice koja je posmatrala nebeske galaksije s ujakom astronomom, sa milanskih terasa.Kolekcija pod nazivom “Florea Ursac Majoris“/San zvjezdanog cvijeća/ podvukla je mnoštvo ideja, poput rukava-balona kratkih haljina upotpunjenih dugim mantilima, printanim poput razglednica sa plavim rubovima i prišivima; haljina-lopti sa ljubičastim perjem bez rukava, nošenih uz kaubojske čizme, koje su iznenađivale  publiku.

Ronald van der Kemp je uporan modni istraživač, a kolekciju je usmjerio ka recikliranju, ostvarivši predivne modele, pozdravljene  glasnim, dugotrajnim pljeskom. Odjeća intrigira inovacijama i svježinom. Kostimi-hlače liče na radničke,  ali su precizno krojeni i ostvareni u nijansama noći.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj