ABE SPREMAN POTPISATI SPORAZUM: Japan želi okončati neprijateljstvo s Rusijom iz Drugog svjetskog rata

Premijer Japana Shinzo Abe izrazio je punu odlučnost u prevazilaženju višedecenijskog neprijateljstva između Japana i Rusije. Abe je u redovnom godišnjem obraćanju parlamentu kazao da je spreman riješiti poslijeratne diplomatske izazove s kojima se ta zemlja suočava.

List “Japan Today” javlja kako je premijer Abe izrazio spremnost na potpisivanje mirovnog sporazuma koji bi i formalno okončao japansko-rusko neprijateljstvo iz Drugog svjetskog rata.

Japan i Rusija spore se u vezi četiri otoka koje u blizini Hokkaidoa kontrolira zvanična Moskva.

“Dijelim snažnu odlučnost s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da ne ostavljamo to pitanje neriješenim, jer je prošlo više od 70 godina od kraja rata”, kazao je Abe.

Abe i Putin su prošle sedmice u Moskvi razgovarali i dogovorili ubrzavanje pregovora za potpisivanje bilateralnog mirovnog sporazuma.

Riješiti ‘nesretnu prošlost’ sa Sjevernom Korejom

Šef japanske vlade Abe također je kazao kako će Tokio sarađivati s SAD-om i Južnom Korejom u procesu rješavanja u Sjevernoj Koreji.

“Djelovat ću odlučno i neću propuštati niti jednu priliku za rješavanje pitanja japanskih državljana koje su komunisti kidnapovali prije nekoliko decenija i rješavanje pritanja nuklearki i balističkih projektila”, kazao je Abe.

On nije pominjao aktuelne vojne nesuglasice koje Japan ima s Južnom Korejom u Japanskom moru.

“Naš cilj je da riješimo nesretnu prošlost sa Sjevernom Korejom i normaliziramo diplomatske odnose”, poručio je Abe.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj