AMERIČKA DELEGACIJA PREGOVARALA S TALIBANIMA: Postignut načelni dogovor o mirovnom sporazumu za Afganistan

Pregovarači SAD-a i afganistanskih pobunjenika talibana postigli su načelni dogovor o ključnim pitanjima mirovnog sporazuma koji bi okončao 17-godišnji rat u Afganistanu, izjavio je izaslanik SAD-a Zalmaj Kalilzad.

Izjava Kalilzada uslijedila je poslije šest dana pregovora dvije strane u Kataru, tokom kojih je on pozivao pobunjenike da uđu u direktne pregovore s vladom afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija.

Gani je danas uvjeravao Afganistance da njihova prava neće biti ugrožena u ime mira s talibanima koji gotovo svakodnevno napadaju afganistanske snage i odnose brojne živote svake nedjelje.

Napadi talibana ne jenjavaju uprkos oštroj zimi i oni sada kontrolišu gotovo polovinu zemlje.

U intervjuu za NYT Kalilzad je rekao da je s talibanima postignut načelni dogovor o okviru mirovnog sporazuma koji treba da bude razrađen, a prema kojem će se pobunjenici obavezati da teritorija Afganistana neće biti korištena kao „platforma za međunarodne terorističke grupe ili pojedince”.

Kalilzad je dodao da bi sporazum mogao da dovede do potpunog povlačenja američkih vojnika ako bi zauzvrat bilo sklopljeno primirje i ako bi talibani pristali na pregovore s afganistanskom vladom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj