KĆERKA IMIGRANATA I DRŽAVNI TUŽILAC KALIFORNIJE: Kamala Harris započela kampanju za Bijelu kuću 2020.

Senatorka iz redova demokrata Kamala Harris zvanično je u nedjelju ušla u predsjedničku trku za izbore 2020. godine, kritikujući politiku aktuelnog predsjednika SAD Donalda Trampa na mitingu u rodnom gradu Ouklandu u Kaliforniji, nedaleko od zgrade suda gdje je započela svoju karijeru kao tužiteljka.

Slikovni rezultat za KAMALA HARRIS starts campaign

Izbor ove lokacije je jasan pokazatelj da Harris želi da naglasi svoje najveće uspjehe kao okružnog tužioca u San Francisku i državnog tužioca Kalifornije, prenosi Rojters.

Ona je na mitingu objasnila svoj izborni slogan u kampanji „Kamala Harris za ljude” rekavši da je to bio „njen kompas” dok je radila u sudu, kao i da je cijelog života „imala samo jednog klijenta, a to je narod”.

Osvrnula se i na svoju borbu koju je vodila za osobe koje su preživjele seksualne napade i na programe za preusmjeravanje iz zatvora koje je osmislila dok je bila tužilac, prenosi Tanjug.

Sve ovo bi Harris trebalo da izdvoji iz grupe demokratskih kandidata, među kojima su i senatorka Elizabet Voren i Kirsten Džilibrand i drugi koji žele da budu protivnici Donaldu Trampu na izborima 2020. godine.

‘Trampov srednjovjekovni projekat’

Kritikujući politiku predsjednika Trampa, senatorka Harris je izjavila da je zid prema Meksiku za koji se predsjednik zalaže „njegov srednjovjekovni projekat sujete” koji „neće zaustaviti trgovinu drogom, oružjem i ljudima”.

Na meti njenih kritika bili su i potezi Trampove administracije kojim su hiljade djece migranata odvajani od svojih roditelja, za koje naglasila da predstavljaju kršenje ljudskih prava i da to nije Amerika za koju se ona bori, prenosi agencija.

Harris je široj javnosti postala poznata po strogom ispitivanju kandidata predsjednika Donalda Trampa u Senatu, a njena sfera interesovanja posljednjih godina je i na temama kao što su policijska represija nad crncima ili ukidanje smrtne kazne i generalno reforma kaznene politike.

U slučaju da pobijedi, Harris bi bila drugi afroamerički predsjednik i prva žena na čelu Bijele kuće.

Harris je kćerka imigranata i odrasla je u Kaliforniji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj