POSLOVNI FORUM SRBIJA-SLOVENIJA: ‘Zapadni Balkan ne mora biti prostor konflikata’

Političari moraju da učine sve kako bi u jugoistočnom dijelu Evrope obezbijedili poslovanje koje će biti učinkovito, izjavio je danas predsjednik Slovenije Borut Pahor na poslovnom forumu Srbija-Slovenija u Beogradu.

“Odlučili smo da ćemo, ne samo jačati bilateralnu saradnju, već učiniti sve što je u našoj moći kako bismo obezbijedili mir i sigurnost, a na taj način i odgovarajuću sredinu za poslovanje”, rekao je Pahor. On je naveo i da nije uvjeren da Zapadni Balkan mora biti prostor konflikata koji se ne mogu prevladati.

Kako je dodao, Slovenija je važan investitor za Srbiju i obrnuto, zbog čega je važno da dvije vlade rade na unapređenju političkih odnosa kako bi omogućile pravnu sigurnost i poslovno uspješnu politiku preduzeća koja sarađuju. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je pozvao privrednike iz Slovenije da što više ulažu u Srbiji gdje mogu da imaju dobre uslove za poslovanje, ali i privrednike iz Srbije da investiraju u Sloveniji.

“Ovdje ste dobrodošli, jer Srbi i Slovenci uzajamno osjećaju bliskost i prijateljstvo. Dobrodošao je i vaš novac i ovdje možete da dobijete više nego u nekim drugim zemljama regiona”, poručio je predsjednik Srbije slovenačkim privrednicima.

On je istakao da je 1.600 kompanija iz Slovenije investiralo u Srbiji i da očekuje da ih u budućnosti bude još više i da trgovinska razmjena dvije zemlje nastavi da raste.

Poslovni forum je okupio 600 učesnika i više od 400 slovenačkih i srbijanskih kompanija, a na njemu najviše ima kompanija iz IT sektora i turizma, ali i firmi iz prehrambene i metalske industrije.

Ukupna robna razmjena dvije zemlje je dostigla 1,3 milijarde eura.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj