PRVA ZVANIČNA POSJETA PREDSJEDNIŠTVA: BiH ide u Brisel po kandidatski status?

Članovi Predsjedništva BiH sutra će u Briselu zvaničnicima Evropske unije morati objasniti zbog čega nema napretka u formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou i vrlo vjerovatno će tražiti status kandidata.

Upravo formiranje vlasti na nivou BiH moglo bi biti jedna od glavnih tema sastanka u Briselu gdje će se Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, te Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi Predsjedništva BiH, sastati  vjerovatno sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Donaldom Tuskom, predsjednikom Evropskog savjeta, i Johanesom Hanom, evropskim komesarom za pregovore o proširenju.

Članovi Predsjedništva BiH informisat će zvaničnike Evropske unije o odgovoru na dodatna pitanja iz upitnika i obavijestiti ih da je taj proces manje-više završen, odnosno da je ostao još samo tehnički dio posla kako bi ti odgovori i zvanično mogli biti poslani u Brisel.

Osim toga, očekuje se i da bude govora o eventualnom dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU, ali je veliko pitanje da li je sama EU spremna na taj korak.

Inače, ovo je prvi put da članovi Predsjedništva BiH izaberu Brisel za svoju prvu zvaničnu posjetu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj