SINDIKAT KCUS-a: Ponašanje Konakovića i zastupnika Skupštine KS je sramno i uvredljivo

Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu osudio je neusvajanje izvještaja o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra na Skupštini Kantona Sarajevo. 

Kako se navodi u saopćenju Sindikata, u Izvještaju je utvrđeno je da je KCUS tokom 2017. godine pozitivno poslovao prvi put nakon dugog niza godina. Date su iscrpne informacije o svim pomacima, no uprkos tome, Izvještaj nije usvojen.

– Ponašanje zastupnika Skupštine KS kao i predsjedavajućeg Elmedina Konakovića, te njihova uvrijedljiva i sramna pitanja, ničim potkrijepljena, obezvrijeđuju uposlenike i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Na ovaj način se o uposlenicima i KCUS namjerno u javnosti stvara negativna slika.  Pitamo se da li na ovaj način Skupština KS želi kazniti uposlenike za predan rad i uspjehe koji su ostvareni? Mi ovakav postupak ne možemo smatrati drugačije nego kažnjavanjem svih nas uposlenika, članova Sindikata, koji su dali veliki doprinos u unapređenju rada i poslovanja najveće i najstarije zdravstevene ustanove u Bosni i Hercegovini – navodi se u saopćenju Sindikata KCUS-a.

Dodaju da Sindikat “osuđuje negativan primjer od strane predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, njegove neumjesne komentare na račun Unutrašnje službe za zaštitu imovine i lica KCUS-a”.

– Uposlenici Unutrašnje službe za zaštitu imovine i lica  KCUS-a rade časno i pošteno svoj posao, strogo vodeći računa o sigurnosti i kretanju svih posjetioca i bolesnika. Oni nisu špijuni, kako je to predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković pokušao da prikaže. Njihov posao je da brinu o sigurnosti bolesnika, uposlenika i posjetilaca KCUS-a.Sindikat KCUS-a osuđuje zastupnike u Skupštini KS jer su dozvolili da se na neprofesionalan način provocira predstavnica KCUS-a prof. dr. Enra Suljić. Primjedbe (da se ne izrazimo drugačije) koje su zastupnici zajedno sa predsjedavajućim dali na rad KCUS-a su klevete i uvrede, bazirane na tračevima bez ijednog tačnog i provjerenog podatka – ističu u Sindikatu ove zdravstvene ustanove.

Zanemarujući egzaktne podatke i evidentne napretke koji su prvi put ostvareni i prikazani u Izvještaju za 2017. godinu, zastupnici i predsjedavajući ignorisali su istinu, kažu u ovom sindikatu.

– Sindikat strogo osuđuje provokativne i tendenciozne tvrdnje da su diplomirane medicinske sestre – glavne sestre klinika, morale potpisati pristupnice SDA, kako bi im se priznali koeficijenti. Ovo je prvi put da se istinski uvažava i vrednuje struka medicinskih sestara – tehničara, bez bilo kakvih pritisaka i prisila. Molimo zastupnike i predsjedavajućeg Skupštine KS da javno obznane imena onih za koje tvrde da su bili uvjetovani potpisati pristupnice SDA, bilo da se radi o medicinskim sestrama – tehničarima ili drugom kadru uposlenom u KCUS-u, a da nakon toga upute javno izvinjenje medicinskim sestrama i tehničarima koje su ponizili. Sramotno je da se na ovakav način obmanjuje javnost. Neprimjereno je i da je predsjedavajući postavljao pitanja i radio analize stvari koje nisu uopće predmet Izvještaja za 2017. godinu. Na kraju, apelujemo na Skupštinu KS i Vladu KS, a posebno na nadležno Ministarstvo zdravstva, da isprave grešku prema uposlenicima KCUS-a – članovima Sindikata KCUS-a, koji svakodnevno vrijedno rade u službi zdravlja naših građana, iz cijele Bosne i Hercegovine.

Lične animozitete i nezadovoljstvo političke prirode morate ostaviti po strani, jer KCUS ne smije biti predmetom političkih netrpeljivosti – zaključuje se u saopćenju Sindikata KCUS-a.

(Global CIR)

Komentiraj