UPOZORENJE VENECUELI! Bolton: U slučaju nasilja slijedi “značajan odgovor”

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa, Džon Bolton, upozorio je vladu venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura da bi bilo kakvo nasilje ili zastrašivanje diplomatskog osoblja SAD-a, opozicionog lidera Huana Guaida, koji se proglasio za privremenog predsjednika, ili parlamenta naišlo na “značajan odgovor”.

“Bilo kakvo nasilje ili zastrašivanje američkog diplomatskog osoblja, demokratskog lidera Venecuele, Huana Guaida, ili same Narodne skupštine predstavljalo bi težak napad na vladavinu prava i naišlo bi na značajan odgovor”, naveo je Bolton na svom nalogu na Tviteru.

On tvrdi i da je “dobro poznata” kubanska podrška i kontrola nad bezbjednosnim i paravojnim snagama Madura.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro prethodno je optužio SAD da planiraju invaziju na tu zemlju. U Venecueli je predsjednik skupštine i opozicioni lider Huan Guaido proglasio sebe za privremenog predsednika 23. januara, što je Maduro odmah okarakterisao kao puč u organizaciji Vašingtona.

U međuvremenu su SAD, Kanada, Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador i Paragvaj priznale Guaida, dok Rusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador i Turska podržavaju Madura. EU je zatražila od Madura da raspiše nove uzbore, ali nije priznala Guida za predsjednika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj