VERBALNI RAT PARIZA I RIMA! Macron: Napadi Salvinija i Di Maija su beznačajni

Francuski predsednik Emmanuel Macron odbacio je kao beznačajne nedavne verbalne napade dvojice potpredsednika italijanske Vlade, Mattea Salvinija i Luigija di Maija, rekavši da on jedino razgovara sa premijerom Giuseppeom Conteom.

“Neću odgovoriti, to je ono što oni čekaju. Tako da im želim sreću, uživajte u agitaciji, uživajte u vožnji, što se mene tiče, ja razgovaram sa predsednikom [Vlade] Conteom”, rekao je Macron novinarima u Egiptu.

Upitan da prokomentariše primedbe Salvinija i Di Maija, Macron je kazao da je sve to beznačajno.

“Italija je sjajna zemlja, italijanski narod je naš prijatelj i zaslužuje lidere vredne njegove istorije”, poručio je Macron.

Verbalni rat Rima i Pariza

Iako je premijer Conte pokušao da ublaži sve žešći “verbalni rat” Rima i Pariza, rekavši da su odnosi između Italije i Francuske i dalje snažni i istakavši “istorijsko prijateljstvo” Francuske i Italije, njegov ministar unutarnjih poslova Salvini, koji pokušava da organizuje evropski front krajnje desnice protiv proevropljana, rekao je da se nada da će se francuski narod uskoro rešiti “jako lošeg predsednika”.

Prethodno je potpredsednik Vlade Di Maio, predsednik antisistemske stranke M5S, drugog člana koalicione Vlade, optužio Francusku da “osiromašuje Afriku” i da svojom “kolonizatorskom” politikom tera migrante da odlaze u Evropu.

Nakon tih izjava, italijanska ambasadorka u Francuskoj je bila pozvana u francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj