EUROPSKI PARLAMENT PREDLOŽIO: Državljani Ujedinjenog Kraljevstva mogu putovati u EU bez viza?

Odbor Europskog parlamenta u utorak je predložio da državljani Ujedinjenog Kraljevstva mogu Europskom unijom putovati bez viza i nakon brexita bez obzira na to kako će se odvijati razvod dviju strana.

Jednoglasno usvojenu odluku Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) mora još potvrditi i cijeli parlament na plenarnoj sjednici idućeg mjeseca, što će se vrlo vjerojatno i dogoditi s obzirom da da su to podržale i druge institucije EU-a uz uvjet da to isto učini i London.

May mora pridobiti zastupnike

Prijedlog odbora vrijedi za slučaj da britanska premijerka Theresa May uspije u domovini pridobiti zastupnike i osigura potporu sporazumu o izlasku iz EU-a u parlamentu, ali i za slučaj da Ujedinjeno Kraljevstvo izađe bez sporazuma.

S prijedlogom se trebaju složiti i Europska komisija i Vijeće.

Izuzeće od viza za britanske državljane odnosi se na turistička i poslovna putovanja u EU do 90 dana, ali ne osigurava i pravo na zapošljavanje u Uniji.

Usporedni razgovori među članicama EU-a o vizama za Britance prošlog su tjedna odgođeni jer je Španjolska iznijela prigovore u vezi s Gibraltarom, rekli su diplomatski izvori. Španjolski diplomatski izvori su u utorak rekli da će Madrid ustrajati na isključenju Gibraltara iz bilo kakvog sporazuma o brexitu, s obzirom da planira zatražiti zajednički suverenitet nad tim britanskim teritorijem na Pirenejskom poluotoku.

EU ne odustaje od reciprociteta viznog režima

EU ustrajava na reciprocitetu viznog režima, a Britanija je rekla da također želi dopustiti građanima Unije turistička putovanja i kratke poslovne aktivnosti bez viza nakon brexita.

Neke istočne članice EU-a su ipak zabrinute da bi London nakon brexita mogao ograničiti prava njihovih građana na takva putovanja. Nezadovoljstvo Britanaca zbog radnika koji su uselili iz istočnih i drugih siromašnih članica Unije bio je ključan čimbenik na britanskom referendumu o napuštanju EU-a.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj