KONAKOVIĆ TVRDI DA NOVALIĆEVA APELACIJA DESTABILIZUJE VLADU KS! Iz SDA poručuju: Konaković je znao da krši procedure i Ustav

Apelacija federalnog premijera Fadila Novalića za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta Kantona Sarajevo je pokušaj paralize života u KS i politički pritisak kako bi se destabilizirao rad Vlade Kantona, ocijenio je predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković na konferenciji za medije. Na press-konferenciji je trebao govoriti i kantonalni premijer Edin Forto, kako je najavljeno u pozivu medijima, ali se on nije pojavio. 

Govoreći o apelaciji koju je Novalić podnio Ustavnom sudu BiH, Konaković je kazao kako je “šokiran da se pokazuje ovakva neljudskost”. Prema Konakovićevim riječima, Novalić je od Ustavnog suda Federacije BiH zatražio da se donese mjera osiguranja i zaustavi proces donošenja budžeta u KS sve do okončanja sudskog postupka.

– Iz budžeta se finansira kompletan život u KS, budžetski uposlenici, projekti, socijalna i boračka davanja, nadoknade trudnicama i porodiljama, i to bi sada, po mišljenju Mahira Devića i Aljoše Čampara, sve trebalo stati samo zato jer SDA više nije vlast u KS. Ako ste spremni samo zato što niste vlast zaustaviti budžet koji ste sami predložili dva puta onda to nije ljudski. Fadila Novalića treba biti sramota zbog ovog čina – rekao je Konaković.

Konaković je naglasio da će Nacrt budžeta biti razmatran bez obzira na apelaciju na sutrašnjoj sjednici Skupštine KS.

Također je kazao kako postoje najave nekih sindikata da će reagirati nakon što Skupština KS nije usvojila većinu izvještaja o radu javnih ustanova. On je pozvao predstavnike sindikata da ne podliježu pritiscima svojih političkih šefova.

– Njihove mentore i šefove ćemo vrlo brzo poslati na zasluženi odmor. Smjena će sigurno biti – rekao je Konaković.

KO SDA: Konaković je znao da krši procedure i Ustav

Nakon što je za “etničko čišćenje” Srba iz Sarajeva optužio SDA, pokušao legitimizirati nepostojeći BHS jezik na štetu bosanskoga jezika, te osvetnički i iz najnižih pobuda obrušio se na pozitivne izvještaje javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, Elmedin Konaković suočen sa padom povjerenja kod građana i naroda za koji kaže da ga predstavlja, u svom najnovijem javnom nastupu pokušava spinovati, optužujući SDA da “ugrožava kompletan sistem, isplatu plata, socijalnih, boračkih i drugih davanja, posebno i dodatno ugrožava Univerzitet u Sarajevu koji je od ove godine na trezoru”, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA.

– Konaković je znao da krši procedure, zakon i Ustav, bio je upozoren. Svako kršenje procedure, zakona i Ustava sa sobom nosi ugrožavanje demokratskih prava i sloboda. Umjesto da se prijedlog Budžeta po poroceduri dostavi najmanje 12 dana prije svim zastupnicima koji su izabrani demokratskom voljom građana, kako bi o prijedlogu mogli iznijeti svoje mišljenje, i umjesto da kako je to procedurama i zakonima predviđeno zasjedaju stručne komisije kako bi i one mogle dati svoj sud o prijedlogu Budžeta, Konaković je u svojoj bahatosti, demonstrirajući prije svega neznanje, površnost i silu, ustrajao u kršenju procedure, zakona i Ustava – ističu iz KO SDA.

Podsjećaju da je “na insistiranje prije svega Konakovića usvojen je budžet KS mimo svih procedura, dakle protivustavno”.

– Na naše primjedbe da se time krši Ustav sam Konaković i Damir Marjanović iz NS su nam savjetovali da se obratimo Ustavnom sudu, što smo i učinili. Stvari su se otele kontroli, i mi pokušavamo djelovati kako ne bi nastala još veća šteta. Ovakvim djelovanjem vladajuće većine, koje je isforsirano prije svega Konakovićevom bolesnom porukom «ubit ćemo mi njih», ugrožen je princip provodivosti zakona i poštivanja Ustava, ugrožen je demokratski sistem. Zato pozivamo sve one koji zajedno sa Konakovićevom strankom vladaju Kantonom Sarajevo da se na vrijeme ograde od ove političke štetočine i uskrate mu povjerenje, dok ne bude prekasno – saopćeno je iz KO SDA.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj