SNIMLJENA ZLOKOBNA BILJEŠKA: Je li Trampov savjetnik slučajno otkrio plan za invaziju na Venecuelu?

Dužnosnici administracije Donalda Trumpa rekli su u ponedjeljak da su u igri sve opcije, uključujući i uporabu vojnih snaga, kako bi se pokušalo detronirati venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, a ako je vjerovati bilješci savjetnika za nacionalnu sigurnost, Johna Boltona, razmještanje američkih snaga u regiji moglo bi biti bliže stvarnosti nego što se to misli, piše Huffington Post.

Naime, tijekom konferencije za novinare u Bijeloj kući vezano za detalje oko novih sankcija Maduru i venezuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji, Bolton je fotografiran dok je držao žuti blok na kojemu je pisalo “5000 vojnika u Kolumbiju”, zemlju koja dijeli granicu s Venezuelom i koja je priznala predsjednika Nacionalne skupštine Venezuele Juana Guaida za privremenog predsjednika do novih izbora.

Proboj operativne sigurnosti

“Dakle, ovaj notes koji je savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton držao danas na brifingu Bijele kuće o Venezueli kaže: ‘Afganistan – pozdravljamo pregovore. 5000 vojnika u Kolumbiju’. Ako bude potvrđeno, ovo bi bio grozan proboj operativne sigurnosti”, napisao je politički analitičar Rao Komar na Twitteru.

‘Vojska je spremna umrijeti za domovinu’

I dok venezuelanski samozvani privremeni predsjednik Juan Guaido radi iza kulisa kako bi pridobio oružane snage, nudeći im čak i amnestiju za prošle zločine, ministar obrane Venezuele rekao je u ponedjeljak da je vojska “spremna umrijeti” za svoju domovinu, piše CNN.

Ministar obrane Vladimir Padrino objavio je na Twitteru izjavu u trenutku kada Guaido, predsjednik Nacionalne skupštine Venezuele, poziva na masovne skupove radi rušenja predsjednika Nicolasa Madura koji tvrdi da je SAD orkestrirao udar kako bi ga srušili.

Maduro optužio Trampovu vladu za državni udar

U ponedjeljak je Maduro oštro kritizirao američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona te ga optužio da zajedno s vladom predsjednika Donalda Trampaotvoreno poziva na državni udar iz Washingtona.

U televizijskom obraćanju uživo, Maduro je rekao: “Dakle, sada John Bolton otvoreno poziva na državni udar iz Washingtona, danas je to činio očajnički, svojim divljim očima, punim mržnje, a ja ti kažem Johne Boltone: u Venezueli ćemo imati demokraciju i poštovanje ustava.  U Venezueli naše oružane snage nisu trgovci državnim udarom”, rekao je Maduru, nadodavši u istom obraćanju da drži Trampa odgovornim za bilo kakvo moguće “krvoproliće” u Venezueli.

Padrino pohvalio venezuelansku vojsku

U svojim izjavama na službenom računu Ministarstva obrane, Padrino je pohvalio venezuelansku vojsku što je zauzela “moralno uzvišen položaj” pred američkim “imperijalistima”.

“Vrijeme je za revolucionarni, bolivarski, patriotski aktivizam. To je aktivizam koji nas danas osnažuje u ovoj novoj fazi obrane naše domovine. Mi je nećemo predati! Spremni smo umrijeti za nju!”, napisao je u tvitu Padrino.

SAD Guaidou predao nadzor nad venezuelanskim računima u SAD-u

Američka administracija je formalno predala samoproglašenom venezuelskom predsjedniku Juanu Guaido nadzor nad venezuelskim bankovnim računima u Sjedinjenim Državama, priopćio je u utorak State Department.

Čelnik američke diplomacije Mike Pompeo potpisao je dokument kojim se Juanu Guaidou povjeravaju “računi venezuelske vlade i venezuelske središnje banke u FED-ovoj banci u New Yorku i u svim drugim američkim bankama”, dodao je glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino.

“Ta će potvrda pomoći legitimnoj vladi u Venezueli da sačuva imovinu u korist venezuelskog naroda”, ocijenio je.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj