JASNA PORUKA! Macron: Nema novih pregovora o sporazumu o Brexitu

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je izjavio da neće biti novih pregovora o sporazumu o Brexitu. U obraćanju na samitu južnih zemalja Evropske unije (Med7) na Kipru, Macron je kazao da je postojeći sporazum o Brexitu najbolji mogući dogovor.

Britanska premijerka Theresa May je ranije poručila Briselu da želi nove pregovore o sporazumu o Brexitu.

Podsjetimo, britanski zastupnici su usvojili amandmane kojim odbacuju mogućnost da Velika Britanija izađe iz Europske unije bez sporazuma.

Osim toga, sa 317 glasova za i 301 protiv usvojen je amandman kojim se zahtjeva alternativa irskom zaštitnom mehanizmu, poznatijem kao “backstop”.

Time je jasno odbačena ideja da London napusti EU bez sporazuma o povlačenju iz ovog bloka.

Britanska premijerka Theresa May je istakla da je parlament te zemlje na ovaj način poslao jasnu poruku EU-u u kojem smjeru želi ići.

Prije toga je pozvala parlament da Briselu pošalje poruku da će podržati sporazum o izlasku iz Evropske unije ako se tvrda granica na irskom otoku zamijeni alternativnim rješenjem.

Glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća poručio je da je “backstop” ipak dio dogovorenog Sporazuma Velike Britanije i Evropske unije, te da ne postoji mogućnost novih pregovora o Brexitu.

Britanski parlament je na prošlosedmičnom glasanju, na osnovu 432 glasa protiv i 202 za, odbacila sporazum o Brexitu, koji je britanska premijerka Theresa May u novembru postigla s predstavnicima EU.

Ukoliko se proces bude normalno odvijao, Velika Britanija će 29. marta zvanično napustiti EU. Na referendumu održanom 23. juna 2016. većina Britanaca glasala je za izlazak iz Unije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj