‘UBOJICA GUAMA’: Kinezi objavili video lansiranja ‘oružja budućnosti’, tvrde da su američki nosači aviona odsad laka meta

Nakon CNN-ova izvješća u kojem se dovodi u sumnju sposobnost kineske rakete “ubojica Guama” da pogodi pokretne brodove na moru, kineski državni mediji ponudili su obranu sposobnosti te kineske rakete.

Kako piše CNN, u četvrtak je u Kini prikazan kratki videu u kojem promiču naprednu tehnologiju rakete. Nakon toga je u ponedjeljak uslijedio niz članaka koji potvrđuju tvrdnje iz videa da rakete mogu pogoditi nosač aviona.

Usklađena propagandna kampanja

Čini se da je medijski poticaj došao kao dio usklađene propagandne kampanje s ciljem impresioniranja domaće publike i isticanja snage kineske vojske na međunarodnoj sceni.

Prema mišljenju eksperata objavljeni video, koji navodno pokazuje lansiranje balističke rakete srednjeg dometa DF-26 sa skrivene lokacije, malo toga otkriva.

“Video ne pokazuje kako raketa udara u pokretnu metu na moru”, rekao je za CNN vojni ekspert Carl Schuster. “Sve što publika može vidjeti je standardno lansiranje balističke rakete bez naznake je li meta pokretna ili statična.”

Kina je dugo tvrdila da ta raketa, nazvana “ubojica Guama” jer može doseći pacifički otok Guam na kojem se nalazi velika američka vojna baza, također može ciljati i ratne brodove u otvorenom moru.

Američki analitičari vjeruju da je DF-26 sposobna pogoditi mete na udaljenosti i do 5471 kilometara s nuklearnim ili konvencionalnim bojevim glavama.

Nisu pokazali uvježbavanje procedura i taktika

Međutim, pogađanje pokretne mete na moru zahtijevalo bi uvježbavanje procedura i taktika koje Kina još uvijek nije pokazala, rekao je Schuster.

U drugom izvješću objavljenom u ponedjeljak u provladinom Global Timesu, tvrdi se da video pokazuje da su DF-26 opremljene s četiri peraje u blizini nosa rakete, što, prema izvješću, omogućava projektilu da promijeni smjer letenja kako bi pogodio brod u pokretu.

Izvješće navodi drugog neimenovanog kineskog vojnog eksperta koji tvrdi da je bojna glava rakete elektronski povezana sa sustavom ciljanja.

“Informacijska mreža povezana s bojnom glavom, koja možda uključuje satelite, zemaljski i pomorski radar uz dodatak radara na samoj raketi, stalno će ažurirati lokaciju pokretne mete, informirajući kontrolu leta gdje navoditi raketu”, rekao je anonimni ekspert u izvješću.

Potrebno još testiranja

Prema izvješću Global Timesa video pokazuje primjer uvježbanih lansiranja.

Andrew Tate, analitičar u specijaliziranom vojnom časopisu Jane’s Defence Weekly, tvrdi da bi dokazi o sposobnostima DF-26 za pogađanje pokretnih brodova zahtijevali još testiranja.

Prema Schusteru video testiranja rakete ukazuje da su bile opravdane sumnje u sposobnost tog kineskog raketnog sustava u ranijem CNN-ovu izvještaju.

“Vaše (prijašnje) izvješće bilo je pun pogodak a oni osjećaju da mu se moraju suprotstaviti kako bi postigli stratešku razmjenu poruka i domaći propagandni cilj”, rekao je. “Video je lijepo izveden s dramatičnom glazbom i efektima, ali ne pokazuje da raketa pogađa bilo kakvu metu.”

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj