FORMIRANJE VLASTI: SDA zvanično oformila koaliciju u ZDK

Stranka demokratske akcije (SDA), kako je u izjavi za Fenu potvrdio predsjednik kantonalnog odbora ove stranke i aktuelni premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralem Galijašević, potpisala je danas koalicioni sporazum s predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Stranke za BiH (SBiH) te nezavisnim zastupnikom Omerom Škaljom.

Nova parlamentarna većina u ZDK ima tačno 18 zastupnika, što znači da može predložiti mandatara i izabrati novu kantonalnu vladu.

“Još nismo odredili ko će biti mandatar Vlade ZDK, ali i to ćemo brzo odrediti. Nismo sigurni da ćemo to moći amandmanski uraditi na nastavku konstituirajuće sjednice 8. saziva Skupštine ZDK, ali ići ćemo i u rekonstrukciju rukovodstva Skupštine”, najavio je Galijašević.

On je dodao kako će im, ipak, prvi potez biti smjena predsjednika Kluba Bošnjaka u Skupštini ZDK, Nusreta Imamovića iz Nezavisnog bloka (NB), te imenovanje novog predsjednika u skladu s novom parlamentarnom većinom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj