JE LI OVO PRVI KORAK AMERIČKOG POVLAČENJA IZ NUKLEARNOG SPORAZUMA? ‘Objavit ćemo privremeni prekid’

Sjedinjene Države će objaviti planove da privremeno prekinu poštivanje nuklearnog sporazuma s Rusijom, što će potrajati šest mjeseci i moglo bi voditi njihovu povlačenju iz tog ugovora o kontroli naoružanja, rekli su američki dužnosnici.

Objavit ćemo privremeni prekid

Moguće je, međutim, da Washington izabere da se ne povuče iz Ugovora o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa, ako Rusija u tom razdoblju počne poštivati taj ugovor o kontroli naoružanja iz 1987.

Sjedinjene Države tvrde da novi ruski projektil Novator 9M729, koji NATO zove SSC-8, krši taj sporazum koji zabranjuje objema stranama raspoređivanje na tlu projektila kratkog i srednjeg dometa u Europi.

Rusija to niječe govoreći kako njegov domet stavlja projektil izvan sporazuma i optužuje Sjedinjene Države da izmišljaju lažni izgovor da napuste sporazum iz kojega Washington ionako želi izaći kako bi razvio nove projektile. Rusija je isto tako odbacila zahtjet SAD-a da uništi novi projektil.

“Objavit ćemo privremeni prekid”, rekao je američki dužnosnik Reutersu pod uvjetom da ostane anoniman.

Postupak se može opozvati

Drugi je američki dužnosnik rekao kako se američki postupak može “opozvati” ukoliko se Rusija vrati poštivanju ugovora tijekom šestomjesečne američke suspenzije. “Tada će SAD prekinuti suspenziju”, rekao je dužnosnik.

Spor oko ugovora pogoršava najgore američko-rusko trvenje od prestanka Hladnoga rata 1991. Neki stručnjaci drže kako bi propast ugovora mogao ugroziti druge sporazume o kontroli naoružanja i ubrzati raspad globalnog sustava projektiranog da spriječi širenje nuklearnog oružja.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. By GlobalCir on February 1, 2019 at 3:21 PM

    […] JE LI OVO PRVI KORAK AMERIČKOG POVLAČENJA IZ NUKLEARNOG SPORAZUMA? ‘Objavit ćemo privremeni pre… […]

  2. […] JE LI OVO PRVI KORAK AMERIČKOG POVLAČENJA IZ NUKLEARNOG SPORAZUMA? ‘Objavit ćemo privremeni pre… UTRKA U NEODGOVORNOSTI! Nakon SAD-a i Rusija napustila sporazum o nuklearnim raketama ODGOVOR NA RUSKU PRIJETNJU! NATO podržao SAD u povlačenju iz sporazuma o nuklearnim raketama […]

Komentiraj