VUČIĆ PISAO TRAMPU DA POSJETI SRBIJU! ‘Vjerujte predsjedniče, nikome nije stalo kao nama da se riješi kosovsko pitanje’

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo predsjedniku SAD-a Donaldu Trampu, u kome je, između ostalog, zatražio podršku za pronalaženje trajnog i održivog rešenja za KiM i pozvao ga da posjeti Srbiju.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Tekst pisma prenosimo u cjelosti:

Dozvolite mi da Vam zahvalim na podršci koju Sjedinjene Američke Države pružaju Srbiji na evropskom putu, a posebno na podršci našim naporima za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Vašim ljubaznim pismom od 14. decembra još jednom ste istakli spremnost Sjedinjenih Američkih Država da pomognu u dijalogu Beograda i Prištine, kako bi se našlo rješenje za vijekovni problem Kosova i Metohije.

Vjerujte, poštovani predsedniče, da nikom nije više stalo do rješenja do mojoj zemlji, jer je problem Kosova i Metohije teško breme, prije svega, za Srbiju i srpski narod. Posvećeni smo dijalogu i pristupamo mu hrabro i realno, razmišljajući o budućnosti svih nas na Zapadnom Balkanu. Ispunili smo i sve naše obaveze iz Briselskog sporazuma.

Međutim, Srbija ne može da riješi taj težak problem sama. Bez obzira na našu volju i vjeru, takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije predstavljaju opterećenje i nepremostivu prepreku za nastavak dijaloga. One ne samo da nanose štetu srpskoj ekonomiji, nego i ugrožavaju život Srba na Kosovu i Metohiji, čija prava moramo da branimo i štitimo. Naglašavam još jednom: istog trenutka kada Priština ukine tu nerazumnu i štetnu mjeru, spremni smo da nastavimo dijalog u potrazi za trajnim i održivim rješenjem.

Želim ovim pismom da još jednom istaknem i svoju čvrstu opredjeljenost da zajedničkim snagama obogaćujemo odnose naših dvaju zemalja. Ponosan sam što se moja zemlja u dva svjetska rata borila na strani prava i pravde i što smo bili saveznici. Prošle godine smo obilježili vijek od kada se srpska zastava vijorila nad Bijelom kućom, u čast hrabrosti Srbije i žrtava koje je podnijela u Prvom svjetskom ratu.

Pismo Trampa Vučiću
Pismo Trampa Vučiću

Podsjećajući se našeg historijskog savezništva kroz taj svjetli primjer zajedničke prošlosti, želim da Vam još jednom uputim poziv da posjetite Srbiju kao prvi američki predsjednik posle, bezmalo, četrdeset godina.

Uz srdačne pozdrave, primite, ekselencijo, najbolje želje za dalji napredak Vaše zemlje i blagostanje američkih građana, kao i izraze mog dubokog uvažavanja“, navodi se u pismu Aleksandra Vučića upućenog predsjedniku SAD-a Donaldu Trampu, saopštila je Pres služba predsjednika Republike Srbije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj