Sva sreća pa je narod pametniji od bajatih ‘intelektualaca’

Malo šta je u uzurpirano i privatizovano, na način kako je uzurpirana i privatizovana ideja socijaldemokratije u poslijeratnom bosanskohercegovačkom društvu.

Samoprozvani socijaldemokratski portparoli su, zahvaljujući svom medijskom i društvenom angažmanu, socijaldemokratiju toliko obesmislili i ponizili da njihova shvatanja većina građana danas smatra preprekom u razvoju i napretku BiH. Sve se više govori da je socijaldemokratija u liderskoj, ideološkoj i političkoj krizi, što se odražava na krizu u bh. društvu i državi uopće. Ozdraviti socijaldemokratiju da postane imuna na slabosti kojima se produbljuje i proširuje kriza u bh. društvu i državi, treba biti važna stavka u težnjama da ozdravi društvo u cjelini sa efektima stabiliziranja države.

Navodni zaštitnici socijaldemokratskih vrijednosti, a ustvari uzurpatori jedne plemenite ideje, okupljeni u fantomskom udruženju pod nazivom  ‘Savjet socijaldemokratskog pokreta’, prije nekoliko dana izdali su saopćenje u kojem sugeriraju Bh. bloku da nipošto ne ulazi u koalicioni aranžman sa SDA, navodeći kako su trenutne krize sa Dodikom i HNS-om ‘vještački izazvane’ te da je i samom najavom moguće koalicije nanesena velika šteta bh. ljevici.

SDP BiH treba da ima svoje analize, procjene i stavove o stanju u društvu i da preuzme odgovornost za politiku koju proklamira i provodi. Činjenica da se u kritičnim situacijama iz vana nudi, a unutar SDP-a prihvata, „glupost“ da ni po koju cijenu ne treba koalirati sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, težak je udarac na stanje u društvu i državi, što uočavaju i građani, pa je izvjesno da na budućim izborima SDP neće imati šansu da dobije ni približno koliko je dobio glasova na zadnjim  izborima.

To je ustvari proces samouništenja SDP-a, koga  uzrokujuje manja grupa istaknutih SDP-ovaca tipa Mašića, koji je opčinio čestitog Nikšića da ne može mrdnuti iz čeljusti, s jedne strane, protiv SDA mržnjom obuzetih intelektualaca, a s druge tih istaknutih SDP-ovaca tipa Mašića. Još se u javnosti misli da u osnovi čestitog Nikšića treba spašavati od destrukcije koja slabi SDP i to na štetu države i društva u cjelini.

‘Ukoliko Bh. blok poklekne i koalira sa SDA, HDZ-om BiH i SNSD-om, to za nas predstavlja kraj socijaldemokratije u političkim subjektima koji se izdaju za socijaldemokratske, što ne znači i kraj socijaldemokratiji kojoj će SSP i građani/ke ostati dosljedni’, zaključuju iz Savjeta socijaldemokratskog pokreta. Pismo su potpisali članovi SSP-a: Zoran Vidaković, Slavo Kukić, Žarko Papić, Enver Kazaz, Maja Gasal-Vražalica, Emina Abrahamsdotter, Ahmed Bosnić, Esad Bajtal, Srđan Sušnica, Suzana Sekulović-Kadirić, Slobodan Šoja, Srđan Puhalo te Anida Kapo i Iskra Tafro.

To su tipovi koji faktički ništa ne čine  da pomognu SDP-u. Bio bi zanimljiv odgovor na pitanje da li su navedeni intelektualci ikada održali neko predavanje u Banjoj Luci, Širokom Brijegu, Trebinju pa da tamo pokušaju pobuditi multietničku i građansku odgovornost? Da li su navedeni intelektualci izgradili društvene veze među svojim kolegama intelektualcima u navedenim mjestima gdje caruju SNSD i HDZ pa da takvi njihovi  istomišljenici djeluju u svojim sredinama na jačanju ideja zajedništva u BiH, te u konačnom da li su navedeni intelektualci ikada savjetovali liderima SDP-a, DF-a, … da idu u akciju izgradnje svojih partijskih ćelija u Banjoj Luci, Širokom Brijegu, Foči, … ?

Zato, intelektualci „socijaldemokrati“ koji su potpisnici pomenutog pisma, nisu ništa drugo do spekulatori, cijelim svojim i fizičkim i mentalnim bićem odvojeni od realnosti, emocionalno zakržljali isto onoliko koliko su intelektualno zapušteni i neodgovorni prema svom vlastitom javno, bez valjanog pokrića, proklamiranom intelektualnom identitetu. Oni su destruktivni u svom bajatom intelektualizmu.

Prije svega, pomenuti autori ovog ospkurnog pisma, ne samo da su uzeli socijaldemokratiju kao taoca svojih ličnih frustracija i fantazija, već su i same građane koji su, raspodijelivši svoju političku volju na prethodnim izborima onako kako su je raspodijelili, ustvari i stvorili uslove za neizbježnu koaliciju lijevih i građanskih opcija sa SDA. Iz saopćenja samozvanih zaštitnika socijaldemokratije ispada kako lideri stranaka Bh. bloka ne trebaju ni uzimati u obzir volju građana, koji su prema ocjenama Kukića, Kazaza i družine vjerovatno maloumni i nesposobni za samostalno političko rasuđivanje.

Sa druge strane, spomenuto pismo implicira da je najbolje izgleda da se u BiH uopće i ne ide u formiranje vlasti, što će, napominjemo, pogoditi prije svega Bošnjake, jer je Dodikova vlada u RS-u stabilna, kao i vlade u kantonima u kojima je nosilac političkog života HDZ.

Kao treće, ponovo je posegnuto sa perfidnim izjednačavanjem političkih opcija i platformi koje nikako ne bi smjele biti spominjane u istom kontekstu, čime se ide na ruku prosrpskoj propagandi, koja sa jedne strane bošnjačke političke lidere optužuje za izazivanje krvavih sukoba devedesetih, a sa druge strane imputiraju stranci SDA radikalnu islamističku ideologiju kao osnovni motiv pokretanja tih sukoba, što onda abolira krivice nosioce velikosrpskih i velikohrvatskih genocidnih projekata koji su sprovođeni u BiH tokom agresije devedesetih. Da li su pomenuti intelektualci svjesno ili nesvjesno postali istrumentima velikodržavnih projekata naših susjeda, ne možemo sa sigurnošću tvrditi, ali je indikativno da njihovo djelovanje u potpunosti prati ideološku matricu klerofašista iz Beograda i Zagreba.

Razloga da se sumnja u dobronamjernost potpisnika navedenog pisma ima još, a jedan od najupečatljivijih jeste činjenica kako se dežurni profesori i novinari, redovno bave  bošnjačkim i opcijama prijateljski nastrojenim prema BiH, dok srpske i hrvatske kočničare svih pozitivnih projekata, spominju tek usput. Ide se po liniji kako se HDZ i SNSD navodno podrazumijevaju, ali da je eto  problem u izbornoj volji Bošnjaka, odnosno Bošnjacima treba nametnuti njihove predstavnike jer po mišljenju ‘Savjeta socijaldemokrata’ stalno biraju pogrešne. Sudeći po učešću pomenutih intelektualaca u programima Radončićevih medija, jasno je na koga ‘tipuju’ kao podobnog bošnjačkog predstavnika.

Međutim, naša je sreća pa je bosanski narod pametniji od svojih ‘intelektualaca’, odnosno, mnogo razboritije artikuliše svu dramatiku aktuelnog društveno-političkog trenutka i dobro zna kome će povjeriti svoj glas na izborima. Sa druge strane, formiranje većine u ZDK na čelu sa SDA, započinjanje sličnog procesa i u TK, a uskoro i u drugim kantonima te na nivou Federacije BiH, jasno pokazuje da je većina izabranih predstavnika prepoznala i opasnosti koje prijete našoj državi, ali i šanse za izlazak iz krize kroz jedinstven blok.

Na koncu, uzmimo primjer Njemačke, gdje već dugi niz godina besprijekorno funkcionira koalicija narodnjačke CDU i SDP-a. Zašto bi onda samo u Bosni bila ‘bauk’ koalicija između SDA i SDP-a BiH?!

(Global CIR Team)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. Aferim za tekstinu!

  Reply
 2. Idioti jedni samo su zaduzeni za uništavanje ljevice… Krenimo od naše stranke koja je stvorena samo da bi ljevicu uništila.Ovi jadnici su obični plaćenici za ovo pismo a zna se ko ih je platio.!!!!!!!

  Reply
 3. Kako vrijeme prolazi SDP-DF sve manji i manji dio kolača dobija. Ako SDP prepusti mladim ludacima stranku koji traze da SDP bude opet opozicija šta će biti sa SDP-om . Ovo su zadnji momenti spašavanja ljevice i njenog opstanka dok se ne desi totalni raspad. Ovi potpisnici ovog pisma pišu za račun Dodika i Čovića, a ceh je platio Radončić.

  Reply
 4. Htjedoh napisati: žao mi je za Nikšića, ali…tko zna?
  Neki put je lako ‘uvaliti’ čovjeka, koji ‘ ni luk jeo, ni luk mirisao a masne prste imao’. A i piše:” likely to support”. Znači može , a ne mora.
  Lukavo pravo. Stari iskusni lisac, najbolja udavača na cijelom Balkanu.

  Reply
 5. U BiH sve je uništeno od “lokalnih”.
  Nikakvog doticaja sa zapadom nismo imali.
  Bila Juga, rat i nakon rata neće zapad marku da uloži jer smo trusno područje.
  Nas uništiše stranke koje se finansiraju od državnih firmi(elektroprivrede, telekomi, pošte, šume)
  Oni uhljebljuju svoje familije ii rođake u te firme razne duduke maloumne nesposobne ljude,koji ne rade ništa, regresi, božićnice, terenske dnevnice itd i bore se svim silama da ne uđu u EU jer je njima sada raj na zemlji.
  I zato postoje sajtovi koji pišu kako je EU zlo i da to treba rasturit,kako nestaje kako se raspada itd…… zato imamo VAS !!!!!!!

  Reply
 6. Na koncu, uzmimo primjer Njemačke, gdje već dugi niz godina besprijekorno funkcionira koalicija narodnjačke CDU i SDP-a. Zašto bi onda samo u Bosni bila ‘bauk’ koalicija između SDA i SDP-a BiH?! Pa kad je vec spomenuto da krenemo ………Svakodnevno saznajemo u kakvim smo zabludama živjeli. Jedna od njih je jedinstvo Zapada.Kako će neko brinuti za nas kako je medjunarodna zajenica na našoj strani poslije pretpljenog genocida…………….Druga zabluda je da je parazit glup i u agoniji. Sada vidimo preslaganja “interesnih grupa” odnosno moći na Zapadu ali je to još uvek u rukavicama.Dvije Europe, Uskoro možemo očekivati vrlo brutalnu fazu a najkasnije do sledećih američkih izbora.Njemacka se povezuje sa Rusijom , sjeverni tok 2,nece Izraelski gas iz Sredozemlja koji je dva puta skuplji ima svoj ekonomski interes.Zato za svoj interes ne šljivi nikoga…I ZAJEDNO SU I MERKEL I SPD.
  Njemačka je Europskoj komisiji podnijela pravno mišljenje o nacrtu amandmana na direktivu Europske unije o plinu u kojem je navela da je pokušaj reguliranja projekta “Sjeverni tok 2” u suprotnosti s europskim i međunarodnim zakonodavstvom.Izmjenama i dopunama Direktive o plinu, koju je razvila Europska komisija, predviđena je mogućnost proširenja normi europskog energetskog zakonodavstva na plinovode iz trećih zemalja u Europu.“Odbacujemo amandmane koje je predložila Europska komisija, koji, ako se shvate logično, ciljaju na reguliranje samo jednog infrastrukturnog projekta, a za druge pružaju mogućnosti iznimke. Nijemci ne mogu odbiti logiku, dosljednost i pragmatizam”, stoji u priopćenju njemačke vlade.
  Sve kada se sagleda zašto samo oni koji vole BIH i oni koji se kunu u BIH prave probleme nije mi jasno ….Nalazimo se u haosu geopolitickom gdje moramo svi pokazati jedinstvenost jer od nas sve zavisi. Drzava BIH je na udaru valjda je trebamo braniti a ne poslati sliku da je sa BOŠNJACIMA I U BOŠNJAKA PROBLEM……………..

  Reply
 7. „Činjenica da i Mogherinijeva EEAS (Evropska služba za vanjsko djelovanje) i Trumpova administracija podržavaju Vučićevu inicijativu i razgovore s Tačijem o tome, daje razloge za nadu i Banja Luci i Beogradu“, ističe Bassuener.On dalje navodi da zbog nedostatka usklađenog protivljenja onih koji vjeruju da je to duboko destabilizirajuće, posebno u Njemačkoj, ovi pokušaji će se nastaviti.„Kao rezultat toga, sve neispunje agende na Balkanu, a ima ih mnogo, dobit će vjetar u jedra. To je inherentno opasno, budući da se BiH ne može raspasti bez izrazitog nasilja“, kaže Bassuener. sta misle intelektualci o ovome.

  Reply

Komentiraj