(VIDEO) HRVATSKA MIGRANTKINJA OSUĐENA ZA TERORIZAM: Širi se snimka poljupca Kolinde s otmičarkom aviona u Americi

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je u ožujku prošle godine bila na promociji knjige “Tko je ubio Zvonka Bušića”. 

Knjigu je napisao ekstremno desni publicist Tihomir Dujmović, a na promociji knjige koja je tada održana u dvorani Vijenac u sklopu Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu bila je prisutna sva sila desničara. Bio je tu drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić, ministar branitelja Tomo Medved, pa i ekstremno desni saborski zastupnik Željko Glasnović, ali i Zdravko Tomac.

Podsjetimo, Zvonko Bušić bio je hrvatski nacionalist koji je 1976. u Americi oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu koja je ubila njujorškog policajca Briana Murraya.

Predsjednica ljubi ženu koja je u Americi osuđena za terorizam

Danas se tema ponovno aktualizirala jer se pojavila snimka s promocije knjige, a na kojoj se vidi predsjednica kako ljubi Bušićevu ženu, Julienne Bušić.

Julienne Bušić je u SAD-u sudjelovala u otmici putničkog aviona sa suprugom i trojicom muškaraca. 

Avion je iz New Yorka Letio za Chicago, a otmičari su posadi i putnicima prijetili bombom. Avion nije sletio u Chicago, nego je pod prijetnjama let nastavio do Londona, iznad kojeg su bacali letke tražeći neovisnost Hrvatske od Jugoslavije. 

Otmičari su se predali, a iako se eksploziv kojim su prijetili na letu pokazao lažnim, odnosno iako se samo radilo o ekspres loncu, njihova otmica rezultirala je jednom žrtvom. 

Naime, njujorški policajac Brian Murray, član pirotehničarske ekipe, poginuo je, a još trojica njegovih kolega su ranjena dok su pokušavali deaktivirati eksploziv koji su ostavili u ormariću na stanici u New Yorku. 

Zvonko Bušić i Julienne Bušić su osuđeni na doživotni zatvor, s mogućnošću pomilovanja nakon 10 godina odslužene kazne. Julienne je pomilovana 1989. godine, a njezin suprug je u Hrvatskoj 2013. počinio samoubojstvo. 

(Global CIR/Index.hr)

Komentiraj