UOČI POČETKA EYOF-a! Olimpijska baklja mira stigla u Sarajevo

Plamen mira Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF), koji se ove godine održava u Bosni i Hercegovini, stigao je u Sarajevo specijalnim letom iz Banje Luke.

Baklju su od Evropskog olimpijskog komiteta u Rimu preuzeli gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković.

Dva grada, jedan san

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je istakao kako je veoma značajno što je „plamen mira“ u Bosni i Hercegovini.

“Moja želja je da plamen mira uvijek gori u BiH”, istakao je Skaka, izrazivši uvjerenje da će ovo biti najbolje organizovani EYOF, kojim se želi pokazati da se zajedničkim trudom mogu postići značajni rezultati.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković je istakao da će na toj najvećoj sportskoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini, nakon održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, učestvovati 1.500 takmičara iz više od 50 evropskih država.

“Time se vraćamo na scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima”, dodao je on.

Prvi je to put u historiji održavanja EYOF-a da baklju preuzimaju dva grada iz jedne države.

Za osam dana na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” na Koševu bit će svečano otvoren EYOF.

Velika čast

Nakon obraćanja gradonačelnika Sarajeva i Istočnog Sarajeva Plamen mira članovima Predsjedništva Džaferoviću i Komšiću predali su Amar Barukčija, osvajač zlatne medalje za BiH u košarci na EYOF-u, te Esma Alić, ovogodišnja učesnica EYOF-a.

– Velika mi čast i zadovoljstvo biti ovdje na veliki dan za našu BiH. Ova sportska manifestacija snažno pomaže BiH i pozitivno utječe na reputaciju naše zemlje na međunarodnom planu. Također, utječe i na integracije BiH jer BiH trebamo graditi na ovakav način – poručio je Džaferović.

Željko Komšić je rekao da je zadovljstvo biti na ovom mjestu i biti u prilici učestvovati u ovako velikom sportskom događaju, najvećem od Zimskim olimpijskih igara 1984. godine.

– Neka iza EYOF-a ostane, kao pozitivna činjenica, nauk nama, ali i budućim generacija, da ovi ljudi koji žive na ovim prostorima, sve mogu kada su zajedno – kazao je Komšić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj