UTRKA U NEODGOVORNOSTI! Nakon SAD-a i Rusija napustila sporazum o nuklearnim raketama

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija obustavlja primjenu Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) i naredio zvani─Źnicima da vi┼íe ne iniciraju pregovore sa SAD o pitanju razoru┼żavanja.

Foto: Profimedia, Vladimir Putin

“Ameri─Źki partneri saop┼ítili su da stopiraju njihovo u─Źe┼í─çe u Sporazumu, samim tim i mi to ─Źinimo. Objavili su da se bave razvojem novog oru┼żja, ┼íto ─çemo i mi uraditi”, rekao je Putin na sastanku sa ministrima inostranih poslova Sergejom Lavrovim i odbrane Sergejom ┼áojguom.

Putin se saglasio da se pokrene razvoj novih projektila, uklju─Źuju─çi i hiperzvu─Źnu raketu srednjeg dometa. 

Ruski predsjednik je istakao da Rusija ne─çe ulaziti u novu trku u naoru┼żanju i zatra┼żio od ┼áojgua odgovor da li je mogu─çe realizovati sve neophodne mjere u okviru predvi─Ĺenog bud┼żeta.

┼áojgu je odgovorio da ─çe predlo┼żiti nacrt novog bud┼żeta kojim ─çe to biti omogu─çeno, prenosi Sputnik.

Putin je nalo┼żio da se vi┼íe ne iniciraju pregovori sa SAD po pitanju razoru┼żavanja, ali da svi dosada┼ínji prijedlozi ostaju na snazi.

“S tim u vezi molim Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo odbrane da ostave otvorena vrata pregovorima u okviru svih prijedloga koje je Rusija do sada predstavila. Sa─Źeka─çemo da na┼íi partneri sazre kako bi bili u stanju da sa nama vode ravnopravni i konstruktivni dijalog”, istakao je Putin.

Ameri─Źki predsjednik Donald Trump i dr┼żavni sektretar Mike Pompeo saop┼ítili su ju─Źe da ─çe od danas suspendovati po┼ítovanje Sporazuma, te da ─çe ga napustiti za ┼íest mjeseci ukoliko Rusija ne uspije da ispo┼ítuje zahtjeve iz INF-a.

Sporazum o eliminaciji raketa malog i srednjeg dometa postigli su 1987. godine biv┼íi predsjednik SAD Ronald Regan i tada┼ínji predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorba─Źov.

Prema me─Ĺunarodnoj klasifikaciji u ovu kategoriju nuklearnih snaga spadaju nuklearne rakete dometa od 500 do 1.000 kilometara (mali domet) i od 1.000 do 5.000 kilometara (srednji domet).

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj