DIPLOMATSKA INICIJATIVA EU: Prvi sastanak Kontakt grupe za Venecuelu 7. februara

Prvi sastanak međunarodne Kontakt grupe koju je formirala Evropska unija (EU) da bi pomogla u organizaciji novih predsjedničkih izbora u Venecueli bit će održan 7. februara u Montevideu, saopštili su šefica evropske diplomatije Federica Mogherini i predsjednik Uragvaja Tabare Vazquez.

Urugaj i EU zajednički će organizovati u četvrtak, 7. februara” sastanak koji će biti održan u Montevideu na ministarskom nivou, navodi se u zajedničkom saopštenju Mogherinijeve i Vazqueza.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost najavila je nedavno formiranje Kontakt grupa koju čine zemlje Unije i nekoliko latinoameričkih država.

Ona je rekla da Kontakt grupa sebi daje rok od 90 dana za postizanje “pozitivnih rezultata” u cilju da se stvore uslovi neophodni za politički proces koji će omogućiti građanima Venecuele da sami odluče o svojoj budućnosti putem slobodnih i transparentnih izbora.

U Kontakt grupi se nalaze Njemačka, Španija, Francuska, Italija, Portugal, Holandija, Velika Britanija, Švedska, Bolivija, Kostarika, Ekvador i Urugvaj.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj