DOK MADURO PLEŠE SA PRISTALICAMA! Vašington poziva vojsku Venecuele da se prikloni Guaidu

Vašington je pozvao vojsku Venecuele da prijeđe na stranu samoproglašenog predsjednika Huana Guaida, kao što je učinio general zračnih snaga Francisko Janez koji je rekao da više ne priznaje “diktatorsku vlast” Nikolasa Madura.

– Sjedinjene Države pozivaju sve pripadnike vojske da pođu za primjerom generala Janeza i da zaštite mirne demonstracije koji podupiru demokratiju – objavio je na Twitteru savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton. 

Visoko zapovjedništvo optužilo je na Twitteru generala Janeza za izdaju. On je prvi aktivni venecuelski general koji je priznao Guaida otkad se proglasio privremenim predsjednikom 23. januara. Guaido je u četvrtak rekao da su održani tajni sastanci oporbenih čelnika i predstavnika oružanih snaga jer je vojska “ključna” za svrgavanje s vlasti socijalističkog predsjednika Madura. 

– Održali smo tajne sastanke s članovima vojske i sigurnosnih snaga. Ponudili smo oprost svima koji ne budu krivi za zločine protiv čovječnosti – napisao je Guaido u komentaru za američki list “New York Times”. 

Maduro zaplesao

U međuvremenu, Nikolas Maduro je u subotu održao skup u Karakasu kako bi obilježio 20. godišnjicu prve inauguracije bivšeg socijalističkog vođe Huga Chaveza, koji je na dužnost prvi put stupio 1999. godine.

Uprkos trenutnoj surovoj borbi za vlast s rivalom Huanom Guaidom, Maduro je na skupu izgledao sretno, pa su njegove pristalice mogle vidjeti i njegove plesne korake.  

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj