IZGLEDALO JE KAO OBIČNA RUPA NA PUTU: Kada su otkrili gdje vodi ‘tunel’, u slučaj se umiješao FBI…

Zaposleni u komunalnim uslugama na Floridi naletjeli su na nešto što se ne viđa svaki dan: mali, “klaustrofobični” tunel koji vodi do obližnje Chase banke, tvrdi FBI.

Radnici su se, u utorak navečer, odazvali na dojavu o mogućoj ogromnoj rupi u blizini banke i otkrili tunel, koji je bio dug oko 45,72 metra, sa kablom za napajanje unutar sebe i malim generatorom u podnožju.

– Veoma je mali i klasutrofobičan – rekao je specijalni agent FBI Michael D. Leverock.Tunel je bio blizu šumovite oblasti južno od banke, koja se nalazi preko puta ulice, gdje je nađen ulaz u tunel. On još nije stigao do banke, navodi FBI i dodaje da istražuje ovo otkriće, kao i pokušaj pljačke banke. Još uvijek niko nije uhapšen.

– Krenuli su prema bankomatu. Ne mislim da su imali drugi razlog za kopanje tunela – izjavio je Leverock.

Tunel izgleda kao scena iz filma. Ili ipak ne?

– Volio bih da kažem da je ovo nešto nalik na film, ali ova rupa je toliko mala da je jedinstvena – dodao je on.

Policija je posjekla ogradu i pronašla ulaz u tunel, prekrivenu mahovinom, javljaju lokalni mediji.

Vlasti vjeruju da je vjerovatno više osoba kopalo tunel, koristeći pijuke, navodi Leverock. Mali vagon im je služio da izbacuju šuta. Policija je otkrila i par blatnjavih čizama, male ručno pravljene merdevine i hoklicu.

– Ovo je zaista jedinstven slučaj – istakao je Leverock.

Policija je koristila mali rover kako bi ispitala tunel.

Vlasti još uvijek ne znaju gdje se tunel završava, niti kada je napušten. Prema Leverockovim riječima, kiša koja je padala prethodnih nekoliko dana, vjerovatno je uzrokovala urušavanje.

Komunalna služba nije komentirala slučaj, jer je odgovarala na pitanja FBI. FBI je objavio fotografije vagona i generatora, nadajući se da će javnost pomoći vlastima da pronađu kopača – ili kopače tunela, prenosi Blic.rs.

Vlasti žele da razgovaraju sa njima.

– Ako se neko hvalisao ovim ili je neko vidio ovaj vagon ili generator i čuo da je neko pričao o tunelu, obavezno neka nam se javi – apelovao je Leverock.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj