NAPUŠTANJE SPORAZUMA IZ OSLA! Evropska osuda izraelskog povlačenja posmatračke misije iz Hebrona

Odluka izraelskog režima protiv obnove misije međunarodnih snaga za nadgledanje dešavanja u Hebronu, inicirala protest više zemalja članica ove međunarodne mirovne misije.

Ministri vanjskih poslova Norveške, Švedske, Italije, Švajcarske i Turske su jučer izdali zajedničko saopštenje i osudili odluku izraelskih vlasti protivnu obnovi misije međunarodnih snaga u Hebronu.

U saopštenju je naglašeno da ova odluka predstavlja javno i zvanično napuštanje Sporazuma iz Osla postignutog 1995. godine. 

Međutim, ovdje ne prestaju svi problemi Izraela.

Amano osudio izraelsko miješanje u IAEA

 Jukija Amano, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA, ljut je i gnjevan na poteze izraelskog režima u nanošenju udaraca Zajedničkom akcionom planu BARDŽAM-u (Sporazumu velikih sila sa Iranom) i zbog miješanja u unutarnja pitanja IAEA vezano za nuklearni sporazum sa Iranom.

Bloomberg je objavio da je sve počelo u utorak kada je za vrijeme održavanja jedne međunarodne sigurnosne konferencije u Tel Avivu, sekretar simpozija iznenada, u namjeri da privuče pažnju, prekinuo govor bivšeg visokog oficira i agenta američke Centralne obavještajne agencije CIA koji je govorio na temu budućnosti Irana. Nakon toga, u hitnoj vijesti kanala 12 izraelske televizije, koja je emitirana na velikom ekranu u dvorani gdje se održavao simpozij, se naglasilo da je prije nekoliko trenutaka Iran napustio Međunarodni nuklearni sporazum G 5+1 kao i da namjerava hitno protjerati inspektore IAEA.

Potrajalo je oko 25 minuta da učesnici ove konferencije shvate da se radilo o lažnoj i fabrikovanoj vijesti kojom su organizatori sigurnosne konferencije htjeli da proizvedu što negativniji stav učesnika prema Iranu i njegovom nuklearnom programu. Upravo ova tema, kako navode izvori, je naljutila direktora IAEA.

Bloomberg je dalje objavio da je Amano već narednog dana održao privatni susret sa inostranim diplomatama u sjedištu IAEA gdje je žestoko kritikovao poteze Izraela u nanošenju udaraca Zajedničkom akcionom planu BARDŽAM-u i zbog miješanja u unutarnja pitanja IAEA vezano za nuklearni sporazum sa Iranom. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj