PACIJENT DINO: Prizemni svađalački vokabular i trivijalne stranačke prepirke ubrzavaju starenje bivšeg premijera

Kakve je posljedice po Konakovićevo raspoloženje i ponašanje izazvalo spuštanje iz vrha kantonalne vlasti i vrha najmoćnije stranke u državi na periferiju političkog života u Kantonu Sarajevo sa nedefinisanim političkim projektom ‘Narod i pravda’, svjedočili smo u toku predizborne kampanje uoči oktobarskih izbora 2018. godine, kada je Dino redovno pljuvao ruku koja ga je uzdigla i do jučer hranila.

Dok je izabran da bude na čelu Skupštine Sarajevskog kantona, Konaković je morao imati u vidu elementarni princip, da on na toj dužnosti treba da zastupa sve građane, a ne samo uske grupe i političke interese svoje stranke. Iz svakog Konakovićevog gesta, riječi i rečenice, dolaze jako ružne poruke da njega uopće ne interesiraju građani, već da ga zanima samo i isključivo interes uže grupe njegovih istomišljenika na osnovama mržnje prema SDA.

Izvitopereni Konaković

Tako opterećen užim interesom u bezobziru prema općem interesu građana, Konaković  plasira svoje frustracije koje ima zbog nagle, strmoglave promjene statusa koga je do jučer imao. On se u ulozi predsjednika Skupštine na sjednicama koristi prizemnim svađalačkim vokabularom. Ulazi u trivijalne stranačke prepirke. Zatrpan je nuždom da odgovara na razne trivijalnosti i da plasira svoje razne trivijalnosti. On ima ulogu da razgleda po dvorani za sjednice, da utvrdi ko je prije, a ko kasnije prijavljen za diskusiju, da daje riječ, da sluša razne priče i slično.

Bolje je bilo da je zadržao poziciju u kojoj bi nadležni oko njega imali ulogu da sublimiraju rezultate trodnevnih i višednevnih sjednica, da se tako orjentira na suštinu stvari i da bude faktor u procesu donošenja krupnih odluka od značaja za sve građane.

Iz njegovih nastupa na sjednicama Skupšine vidljivo je da očito mrzi sve što pripada SDA. U nekim momentima njega je moguće usporediti sa Dodikom koji, također, isto kao i Konaković, po logici uslovljenog refleksa, dok čuje skraćenicu „SDA“ odmah se zacrveni i zauzme agresivan stav. U momentima pocrveni i izvitoperi lice, što u slučaju takvih dugotrajnijih stanja, može bitno ubrzati njegovo starenje, pa i promjenu izgleda lica gubljenjem svježine.

Vjerovatno je da će ubrzo, ako zadrži u tolikoj mjeri strastven negativan stav prema SDA, dobiti izgled utonulog starca, koji neće ličiti na onog Konakovića kada je bio pod utjecajem normalnih ljudskih komunikacija, u razumijevanju i solidarnosti sa drugim ljudima u sredini gdje živi i radi. On je izgubio ambijent u kome može stabilno, bez frustracija, mnogo više doprinositi i sebi i svojoj porodici, ali i svom zdravlju i društvu u cjelini. Konaković svojim  ponašanje kakvog ima u toku sjednica Skupštine, upropaštava ne samo lično stanje i raspoloženje, već negativno oblikuje ukupnu društvenu klimu. 

Sam na press konfereniciji?

Nekadašnji kantonalni premijer, a danas nezvanični portparol kantonalne ‘šestorke’, svojim primjerom dokazuje da se može uvijek otići i koji stepenik niže. Nedavno je održao press konferenciju, na kojoj se pojavio sam, iako je prethodno bilo najavljeno prisustvo premijera KS Edina Forte. Opravdano ili neopravdano, Fortino odsustvo na pressici nervoznog Dine, jasno pokazuje da ni šestorka, koliko god bila sklopljena na bazi uskostranačkih ili ličnih interesa, nije spremna biti servis preko kojeg će Konaković liječiti svoje frustracije i voditi ničim opravdane ‘privatne ratove’ sa predstavnicima svoje bivše stranke.

To nije omelo Konakovića da se ponovno pokaže ‘prvoborcem’ aktuelne kantonalne većine koja se polahko, ali sigurno raspada i, dok taj proces svi posmatraju nezainteresovano, čini se kako je Konakoviću najviše stalo da se ona po svaku cijenu očuva. On dobro zna da njegova interesna organizacija, koja ne misli ni na narod ni na pravdu, ne može preživjeti kao opoziciona opcija, s obzirom na činjenicu da je čine kadrovi, kojima je u ranijoj stranci ili strankama bilo malo to što su dobili kao dio ‘postizbornog kolača’. Da bi ih zadržao uz sebe, Konaković im stalno mora nuditi i davati više.

Međutim, apetiti i drugih su se povećali. ‘Ukoliko SDP i Demokratska fronta uđu u koaliciju sa SDA, SBB će napustiti postojeću vlast u Kantonu Sarajevo’, najavio je sredinom januara šef SBB-a Fahrudin Radončić, čime je doveo u pitanje nastavak funkcioniranja vladajuće “šestorke”. Kako bi umilostivili Radončićeve zastupnike u KS, Konakovićeva ekipa morala je iz džepova građana za Kurićevo i Juskino ministarstvo izbiti još dva miliona maraka. Četiri zastupnika SBB-a u srijedu su svojim glasovima podržali usvajanje Prijedloga budžeta za 2019. godinu u iznosu od 941.762.186 KM. Taj prijedlog, potvrdio je premijer Edin Forto, se ne razlikuje mnogo od ranije predloženog Nacrta budžeta. – Jedino smo napravili iskorak za boračko ministarstvo koje smo povećali za 920.000 KM i Ministarstvo kulture i sporta za milion KM – izjavio je Forto nakon sjednice. Međutim, ispostavilo se da je i budžet predsjedavajućeg Kantonalne skupštine porastao, pa će tako Konaković umjesto ranije predviđenih 30.000 KM, “neprofitnim organizacijama” u 2019. podijeliti čak 150.000 KM. Zašto je Forto morao prešutiti ovo ‘povećanje’ nije nam poznato.

Izvještaj o radu KCUS-a koji je prije nekoliko dana oboren na kantonalnoj skupštini iz čisto politikantskih razloga i zbog Konakovićevih ‘bubica’, još jedna je stavka preko koje se nekadašnji SDA-ovac obračunava sa svojom bivšom strankom. Činjenica da je pozitivnu ocjenu od svih kantonalnih zdravstvenih ustanova dobila samo kantonalna bolnica, koja slovi kao uporište SBB-a, jasno govori kakvim su se kriterijama vodili zastupnici vladajuće većine prilikom glasanja. Konakovićevo kasnije ušutkivanje sindikata KCUS-a koji se usprotivio političkoj represiji najznačajnije zdravstvene ustanove u državi od strane aktuelne kantonalne većine, zatim njegovi komentari na društvenim mrežama te neozbiljna pitanja upućena menadžmentu KCUS-a, samo su još jedan dokaz da izraz ‘mahalaški mentalitet’ najbolje opisuje ponašanje aktelnog predsjedavajućeg Skupštine KS. Čak i najtvrdokorniji pobornici bivšeg košarkaša i premijera, ne mogu ‘svariti’ činjenicu da je u ranijim sazivima Skupštine KS glasao za sve izvještaje KCUS-a, ali samo mu je eto ovaj posljednji sporan.

Uvijek može niže…

Da Konaković može još i niže, pokazao je nedavno gostujući na N1 televiziji kada je optužio svoju bivšu stranku i Armiju R BiH, a samim tim i prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, da su učestvovali u ‘narušavanju multietničnosti Sarajeva’ kroz egzodus Srba. Šta je zaista želio postići tom izjavom, koga je nastojao odobrovoljiti i za čije interese je to kazao, ostaje nam samo da pretpostavljamo iz kasnijeg razvoja događaja.

Pored toga što je sa šestorkom uzurpirao kantonalnu vladu, izbacivši izbornog pobjednika SDA iz potencijalne koalicije, Konaković se očigledno ne zadržava na tome. Po ranije oprobanom receptu svojih prethodnika, koji su iz ovih ili onih razloga napuštali SDA, i Konaković bi želio dati svoj doprinos u tanjenju političke moći Bošnjaka i njihove pozicije u ključnim momentima, kada nelegitimni zahtjevi HNS-a za trećim entitetom susreću mnogo opasnije zahtjeve SNSD-a za blokadama NATO puta i faktičkog odcjepljenja RS-a, pa tako ujedinjeni nasrću na temelje ove zemlje.

I dok lider SDA, pokušavajući obuzdati secesionističku neman iz Banje Luke koju hrani zvanični Beograd zbog svojih interesa, pokreće krucijalno važnu inicijativu za izmjenu toliko godina zloupotrebljavanog naziva entiteta RS-a, tu se uvijek nađu dežurni pljuvači i kočničari poput Konakovića, da pažnju skreću na nebitne i trivijalne dnevnopolitičke svađe. Time direktno učestvuju u postizbornom udruženom zločinačkom pothvatu u koji su svoje prste umiješali i neki drugi bošnjački političari. Sama činjenica da to Konaković radi u trenutku dok iz Mostara Čović poručuje kako je Radončić jedini ‘bošnjački glas razuma’ koji mu dolazi iz Sarajeva, jasno ilustruje kako se radi o uigranoj ekipi.

Međutim, kada mu i ovu stolicu predsjedavajućeg Kantonalne skupštine, na kraju konačno izmaknu oni koji su ga nagovarali da napusti SDA,  kako bi je oslabio uoči izbora, vjerovatno će Konaković shvatiti svu težinu posljedica izdaje državnih i nacionalnih interesa. Tada više neće imati nikoga da ga označi krivcem za svoje stanje, jer niko ne može doprinijeti svojoj propasti, kao što to sam čovjek može napraviti sebi, neodgovornim i oholim ponašanjem, ali i podcjenjivanjem drugih ljudi.

(Global CIR Team/ Amel Jašarević)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. Sada bi bio pametniji kako mu klizi stolica.

  Reply
 2. Nije sve u zivotu kosarka mjenjaj dres,mjenjaj klub(stranku) mijenjaj žene ,sijedi na stolica sto za licnu korist,za vlast posto poto.

  Reply
 3. Snjeguljica

  She na stranu,ali izjava o egzodusu Srba,jasno definite Konakovica.Ne bi mu smjell ovo oprostiti.

  Reply

Komentiraj