PADAVINE I KLIZIŠTA! Rijeke u BiH se izlijevaju iz korita, odnose mostove, poplavljene kuće, ceste…

Topljenje snijega i nevrijeme s jakim vjetrom i obilnim padavinama izazvali poplave i pokretanje klizišta širom BiH. U drugoj polovini dana očekuje se postepen prestanak padavina i smanjenje oblačnosti

Mještane gornjevakufskog sela Borova Ravan jutros je probudilo rušenje kuće koju je uzorkovalo klizište, a još jedna kuća je oštećena. Na svu sreću u srušenoj kući vlasnika Nuhreta Skehe nije bilo nikoga, dok u oštećenoj živi Remzija Skeho i njen sin.
 
Pošto je kuća oštećena u tolikoj mjeri, da više nije moguće stanovati u njoj, porodica je izmještena kod rodbine. Civilna zaštita je na terenu i trenutno pripremaju evakuaciju još dvije porodice.
 
– Mi smo na terenu, očistili smo put koji je bio zatrpan na dva mjesta, te evakuisali porodicu Remzije Skeho, trenutno pripremamo evakuaciju još dvije porodice. Nismo sigurni gdje ćemo ih smjestiti, da li kod rodbine ili u lokalnu školu, ali moraju hitno izaći iz kuća. Klizište je i dalje aktivno, polako se pomjera, nadamo se da neće biti žrtava- kazao je Rasim Bilkan, pripadnik Civilne zaštite Općine Gornji Vakuf- Uskoplje.


 Kiša izazvala probleme u Zenici

Kiša koja ne prestaje padati izazvala je probleme u nekoliko zeničkih naselja, a samo u Tetovu ugroženo je 40 objekata.
 
⁃ Ovdje je katastrofa, ugroženo je minimalno 40 objekata. Nažalost, u petom mjesecu prošle godine smo podnijeli zahtjev “Arcelor Mittalu” da očisti glavni kolektor. Međutim, nisu i došlo je do njegovog začepljenja i ovdje je haos – govori Samir Kubat,  predsjednik Mjesne zajednice Tetovo.
 
Prema zvaničnim informacijama i posljednjem izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK, rijeka Bosna u 9 sati bila je bez izlijevanja na području Zeničko-dobojskog kantona.
 
– Vjetar nije nanio veće štete. Najviše poziva odnosi se na općinu Zenica, u više naselja začepljeni su odvodi i seoski potoci koji su se počeli izlijevati iz svojih korita i prijete kućama. CZ grada Zenice je na terenu. U ostalim općinama stanje bez intervencija – navodi se u izvještaju Civilne zaštite ZDK.

rijeka-bosna-zenica03022019


 Alarmantna situacija je i u Bistričaku kod Zenice. Dio sela Vukotići i Jastrebac je odsječen, a putna komunikacija je u potpunosti blokirana za ova mjesta.

bistricak-zenicainfo2


 I u mjestu Čajdraš kod Zenice, rijeka Kočeva se izlila na nekoliko mjesta i prijeti da poplavi stambene objekte.
 
Dramatične scene su i u Orahovici kod Zenice, gdje je također povećan vodostaj.
 
Vodostaj rijeka je tokom noći bio u porastu, a prema riječima nadležnih iz službe Civilne zaštite, stanje na terenu se prati. Za sada nema opasnosti od izlijevanja.

Vrbas odnio most u Bugojnu

Saobraćaj je obustavljen na magistralnom putu Novi Travnik – Bugojno jer je nabujali Vrbas noćas odnio pomoćni pontonski most, koji služi za odvijanje saobraćaja pored Vrbaskog mosta u izgradnji.


 Spomenuti privremeni most spaja dvije obale Vrbasa i služi za privremeno odvijanje saobraćaja na putu Bugojno – Novi Travnik.
 
Obilne padavine i snijeg koji se topi doveli su do porasta nivoa rijeka i u Kiseljaku. Trenutno je u centru grada acija čišćenja brane koja je začepila, a na terenu su i vatrogasci. Rijeke i potoci izlili su se na ceste u naseljima Brestovsko, Jehovac, Gromiljak, Višnjica polje, ali i na dijelovima u užem centru Kiseljaka.
 
– Ekipa Civilne zaštite Općine Kiseljak je obišla cijeli teren. Ja sam lično išao i prema Busovači i prema Kreševu i na teren prema Sarajevu. Situacija se mijenja iz minute u minutu. Dok smo išli prema Busovači prošli smo bez problema, već u povratku smo morali na jednom dijelu da koristimo obilaznicu jer se u Jehovcu izlilo i mogu da prođu samo teretna vozila. Moram napomenuti da su na terenu Ceste company, ali i ostaliprovrednici. Nije samo problem u rijekama i kiši, mi imamo puno podzemnih voda koje sada izbiju na površinu, rekao je Nijaz Bunjo iz Civilne zaštite Općine Kiseljak.
 
Kako je rekao nema prijavljenih klizišta, ali se boji da bi u narednim danima tek mogla da se aktiviraju. Također nam je rekao da je na cesti Kiseljak-Kreševo došlo do manjih odrona, ali da su na terenu sve ekipe koje rade na tome da se putevi učine prohodnim.
 
Također, kako smo nezavnično saznali poplavama je ugroženo i više desetina kuća na području Kiseljaka.
 
Nakon otapanja snijega i obilne kiše izlila se rijeka Pliva na području općine Jezeru (RS).


 
 Uništeni automobili u Zavidovićima 

Olujno nevrijeme koje je u noći sa subote na nedjelju zahvatilo veći dio zemlje, napravilo je štete i na području općine Zavidovići.
 
U samom gradskom jezgru vjetar je oborio nekoliko stabala koje su uklanjali komunalci. Na gradskim ulicama je bilo dosta krutog materijala koje je nanio vjetar.
 
Jedno stablo je oštetio parkirani automobil, a na nekoliko stambenih objekata oštećena je fasada i dijelovi krovne konstrukcije. Na lokalnim putevima zabilježeni su manji odroni koji djelimično usporavaju saobraćaj pa se preporučuje oprez.


 
Pukao most nad Neretvicom kod Konjica 


 
Obilne padavine su jutros izazivale velike probleme mješanima Buturović polja kod Konjica. Naime, zbog nabujale rijeke Neretvice došlo je do pucanja mosta kod Goranskog polja.
 
Na terenu se nalaze ekipe preduzeća “Babić” d.o.o. koje održava dionicu ovog puta na kojoj se nalazi most, kao i službenici Uprave za puteve HNK.
 
Inače, most je spajao Buturović polje sa brojnim selima gdje živi na stotine domaćinstava. Trenutno se saobraćaj prema ovim selima odvija otežano alternativnim pravcima.

mostar-kisa

Padavine uvijek problema naprave i građanima Mostara, a to je ove prilike posebno izraženo u Dubrovačkoj ulici gdje voda ulazi u parkirane automobile, a građani se boje da će početi prodirati i u stanove.
 
Povišen je vodostaj rijeke Lašve što je izazvalo izlijevanje na nekoliko lokacija. Uslijed topljenja snijega dio magistralnog puta M-5 u naselju Turbe je pod vodom jer su začepljeni odvodni kanali pored ceste. Cijela površina kolovoza je pod vodom, a ekipe koje čiste ovaj dio puta su na terenu.
 
U neposrednoj blizini uslijed odrona zemlje blokiran je lokalni put Kraljevice – Vlahovići u mjestu Turići.
 
Vodostaj rijeke Lašve je u stalnom porastu što se najbolje vidi u urbanom dijelu Travnika.


 Klizište koje je pokrenuto u naselju Čelebići kod Konjica, ugrozilo je i obustavilo saobraćaj na dionici magistralnog puta Konjic – Mostar za sva vozila.
 
Na tom djelu puta saobraćaj se odvija otežano jednom saobraćajnom trakom.
 
U mjestu Bijela, općina Konjic jutros je došlo do ponovnog začepljenja kanala i izlijevanja vode iz korita, također slična je situacija i na putnoj komunikaciji prema naselju Brđani.
 
Pripadnici Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Konjic zajedno sa predstavnicima drugih organa vlasti su od ranih jutarnjih sati na terenu i poduzimaju sve moguće mjere i radnje na sanaciji, otklanjanju i ublažavanju posljedica.

(Global CIR/Vijesti.ba/Agencije)

Komentiraj