REKLI SU MI DA ĆE ME UBITI U ZATVORU! Gruevski: Privremeno sam u Budimpešti, vratit ću se u Makedoniju

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, koji je dobio politički azil u Mađarskoj, izjavio je da je Makedoniju napustio po standardnoj proceduri, odnosno, da je otišao u mađarsku ambasadu u Tirani, gde je, kako navodi, zbog bezbjednosnih razloga odlučeno da bude prebačen u Budimpeštu.

On je u ekskluzivnom intervjuu za TV Sitel jučer istakao da prije nego što je otišao iz zemlje nije imao kontakt s mađarskim vlastima, kao ni s vlastima Albanije, Srbije i Crne Gore, preko kojih je stigao do Budimešte.

Zbog bezbjednosnih razloga odlučeno je da budem transportovan u Mađarsku, a da tamo imigrantske vlasti odluče da li će mi dati status političkog azilanta ili ne – rekao je Gruevski i dodao da mislim da je to izjavio i mađarski premijer Viktor Orban.

Gruevski kaže da je politički azil tražio zbog političkog progona od strane aktuelne vlade u Makedoniji, a da su vlasti u Mađarskoj analizirale njegov zahtjev i nakon konsultacija u Birou za imigraciju donijele odluku da postoji dovoljno dokaza i dovoljno razloga za odobravanje političkog azila zbog ‘političkog progona u Makedoniji’.

Rekli su mi da će me ubiti u zatvoru?

Mislio sam da ću da idem u zatvor, iako nepravedno, iako je riječ o političkom progonu, ali… sam dobio informacije o mojoj likvidaciji u zatvoru, ne odmah čim uđem, već nakon nekog perioda. U tom trenutku sam promijenio odluku – rekao je Gruevski.

On kaže da je informacije da će biti likvidiran dobio od lica koja su dobro informisana o stanju u makedonskim zatvorima.

Ne mogu da kažem javno ko je stajao iza moje potencijalne likvidacije, jer u ovom trenutku nemam dokaze, ali sam dobio informacije od povjerljivih ljudi i na osnovu toga sam odlučio da odem iz Makedonije i zatražim politički azil – naveo je Gruevski.

Upitan zašto je tražio azil u Mađarskoj, on je rekao da je tako odlučio jer je riječ o državi članici Evropske unije, članici NATO-a i državi koja ima nezavisne institucije.

Gruevski u intervjuu ipak nije htio da otkrije kako je prešao makedonsko-albansku granicu, već kaže da ostavlja da se time pozabavi aktuelna vlast u Makedoniji.

Makedoniju sam napustio veoma jednostavno. Prvo, u Albaniji sam se prijavio u ambasadi Mađarske gde sam i zatražio politički azil i sa te lokacije sam došao u Mađarsku na način koji je bio utvrđen u ambasadi nakon konsutlacija. Zbog činjenice da sam bio premijer, zbog bezbjednosnih razloga, rekli su mi da je dobro da budem transportovan od njihove strane u Mađarsku – rekao je Gruevski.

Upitan da li je dobio pomoć aktuelne makedonske vlasti u pripremanju i sprovođenju bjekstva, on je odgovorio negativno, ističući da je aktuelna vlast “spremna samo da mu našteti”.

Vratit ću se…

U svom prvom intervjuu nakon bjekstva iz Makedonije, Gruevski kaže da će se sigurno jednog dana vratiti u Makedoniju.

– Ja sam privremeno ovdje kako bih se zaštitio od političkog progona aktuelne vlasti, iako sam nepravedno osuđen. Do posljednjeg trenutka sam se borio na sudu. Ali smatram da sam donio dobru odluku kako bih spriječio da se ova marionetska vlast u Makedoniji iživljava nada mnom – objašnjava bivši makedonski premijer.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj